Budi dio naše mreže
Izbornik

Sjećanje na stradanje viduševačkog kraja

Viduševac (IKA )

U okviru glinskih Dana sjećanja, a u organizaciji UDVDR ogranak Glina, u Gornjem Viduševcu je u nedjelju, 30. rujna, obilježena 27. obljetnica stradanja 87 nevinih žrtava viduševačke župe – branitelja i civila, ali i svih drugih koji su poginuli u Domovinskom ratu.

Položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomen obilježja „Golubica“. Molitvu za poginule predvodio je generalni vikar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić. Nakon toga u župnoj crkvi mons. Cvitkušić je s domaćim župnikom Marijanom Štinglom služio misu.

Istaknuo je „da smo svi pozvani činiti dobro ljudima, a izbjegavati zlo“ te poručio „da nas naša ubijena i nestala braća i sestre iz župe Viduševac zadužuju da se borimo za istinu, pravdu i dostojanstvo hrvatskog čovjeka, da se učimo hrabrosti u borbi za istinu i pravdu, da nikada ne vjerujemo da nas neprijatelj može poraziti“. U ponedjeljak, 30. rujna 1991. započeo je najjači neprijateljski napad na Viduševac i susjedna sela – iz Gline, a krvavi pohod je završen 4. listopada. Agresor je iza sebe ostavio 87 ubijenih nedužnih civila i branitelja s područja župe Viduševac.

Ključne riječi:
obljetnica stradanja Viduševac