Budi dio naše mreže
Izbornik

Sjednica kanonika Prvostolnog kaptola sa splitsko-makarskim nadbiskupima

Split (IKA)

Sjednica članova Prvostolnog kaptola u Splitu s nadbiskupom mons. Marinom Barišićem i nadbiskupom koadjutorom mons. Draženom Kutlešom održana je  u utorak 5. listopada u Velikoj vijećnici Nadbiskupskog ordinarijata.

To je bio godišnji radni susret na kojemu se  raspravljalo o pastoralnim pitanjima vezanih uz splitsku prvostolnicu, o katedralnim objektima osobito  o statusu Riznice katedrale te svećeničkom domu koji je u gradnji i o financijskom stanju Kaptola. Nakon pozdravnih riječi prepozita dr. Nediljka Ante Ančića kanonici su zajedno s nadbiskupima razmotrili sedam točaka dnevnog reda sjednice.

Osvrnuli su se na proteklu proslavu devetnice i blagdana sv. Dujma zaštitnika grada Splita i nadbiskupije u uvjetima pandemije koronavirusa. Izneseni su i neki prijedlozi  za organizaciju blagdana Sudamje iduće 2022. na koji je pozvan i apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Župnik katedralne župe i kanonik dr. Ante Mateljan je između ostalog iznio učestali pastoralni problem kada roditelji koji su nastanjeni izvan te župe i nisu praktični vjernici ili žive crkveno nevjenčani žele  u katedrali krstiti svoje dijete. Isto tako sve je više slučajeva da se parovi koji žive izvan Hrvatske ili su stranci i nekatoličke vjeroispovijesti žele vjenčati u našoj katedrali. Iskazano je razumijevanje za tu problematiku, preporučena pastoralna razboritost u odnosu na takve slučajeve, te je predloženo da kod vjenčanja stranih parova treba inzistirati na tome da cijeli pripravni postupak ide preko njihovih domicilnih biskupija.

Generalni vikar mons. Miroslav Vidović je izvijestio o stanju i dinamici radova na izgradnji novog svećeničkog doma u Mravincima. Radovi se odvijaju prema zacrtanom planu. Budući da je izgradnja i opremanje doma vrlo velika i zahtjevna ali nužna investicija za našu nadbiskupiju, razmatralo se i pitanje kako uključiti svećenike da svojim dobrovoljnim redovitim prilozima određenog postotka od svojih primanja potpomognu financiranje izgradnje ove ustanove.

S obzirom na uređenje Riznice katedrale, rečeno je da je na tome u posljednje vrijeme mnogo učinjeno i da se dobro napredovalo. Trenutno se radi na izradi Statuta ove ustanove koja je specifična jer treba zadovoljiti zahtjeve i propise kako državnih tako i crkvenih zakona. Na ostalim katedralnim objektima nisu u tijeku veći zahvati, ali ima uvijek nužnih popravaka i potrebnih obnova osobito kod različitih instalacija koje s vremenom dotraju. Sudionici su saslušali izviješće o financijskom stanju zajedničkih katedralnih objekata i Kaptola.

Susret, na kojemu je sudjelovalo osam od devet kanonika i dva nadbiskupa, završen je zajedničkim fotografiranjem u vrtu zgrade Nadbiskupskog ordinarijata. Na kraju je nadbiskup Marin Barišić pozvao kanonike na objed u kućnoj blagovaonici.