Budi dio naše mreže
Izbornik

Sjednica Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba

Zagreb (IKA)

Sjednica Povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba pod predsjedanjem predsjednika Povjerenstva riječkog nadbiskupa koadjutora Mate Uzinića održana je 5. travnja u sjedištu HBK u Zagrebu.

Nakon molitve i pozdravne riječi predsjednika Povjerenstva predstavnici radnih skupina podnijeli su izvješća o svome radu.

Zbog novonastalih okolnosti i potreba potrebno je doraditi i prilagoditi postojeće Smjernice te vidjeti koje iduće korake je potrebno poduzeti kako bi zaštitili maloljetnike i ranjive osobe.

Članovi Povjerenstva bili su podijeljeni u tri skupine: Primjena kanonskih odredbi, Pomoć pogođenim osobama i Obveza prevencije. Potrebno je toj problematici pristupiti na način koji je primjenjiv i usklađen s potrebama, poštujući dostojanstvo svake osobe.

Marina Šijaković predstavila je međunarodno istraživanje koje se bavi zaštitnim sposobnostima u organizaciji Global Safeguarding Alliance i Australian Catholic University. Članovi su dali prijedloge za obilježavanje Molitvenog dana za sve žrtve/preživjele zlostavljanja. Iduća sjednica je najavljena za 3. listopada.