Budi dio naše mreže
Izbornik

Sjednica Prezbiterskog vijeća Riječke nadbiskupije

Rijeka (IKA)

U Domu pastoralnih susreta „Domus Laurana“ u Lovranu, pod predsjedanjem riječkog nadbiskupa koadjutora Mate Uzinića održana je 5. listopada sjednica Prezbiterskog vijeća Riječke nadbiskupije, prva u ovoj pastoralnoj godini.

Nakon uvodne molitve i nadbiskupova pozdrava, vijećnicima je predstavljen konačni nadbiskupijski pastoralni plan i program za pastoralnu godinu 2022./2023. koji se ove godine temelji na doprinosima sinodalnog hoda učinjenog tijekom protekle pastoralne godine u Riječkoj nadbiskupiji, sabranih u nedavno objavljenoj Nadbiskupijskoj sintezi sinodalnih zasjedanja.

Prezbitersko vijeće jednoglasno je usvojilo plan i program koji predviđa daljnju razradu i konkretizaciju doprinosa spomenutih sinodalnih savjetovanja različitim inicijativama na tri razine, odnosno nadbiskupijskoj, dekanatskoj i župnoj. Raspravljalo se i glasovalo o izmjenama statuta Riječkog metropolitanskog kaptola i Prezbiterskog vijeća te su predstavljeni i nacrti ugovora između Riječke nadbiskupije i redovničkih zajednica koje sudjeluju u župnom pastoralu.

Na sjednici se raspravljalo i o nekim važnim pitanjima redovne strukture mjesne Crkve, poput službe dekana, osnivanja novih vijeća i povjerenstava za pojedine segmente pastoralnog djelovanja kao što su skrb za osobe sa posebnim potrebama, sportašima te povjerenstvo za cjeloviti razvoj Laudato si i osnivanje Nadbiskupijskog vijeća za liturgijski prostor i intervencije u njemu te o mogućnosti osnivanja personalnih župa za pojedine nacionalne zajednice prisutne na području nadbiskupije. Bilo je govora i o nekim aktualnim situacijama koje prate redovni pastoral župnih zajednica poput poskupljenja energenata i s time povezanih problema s kojima se osobito župnici suočavaju, Predstavljen je i nacrt formacije za laičke službe lektora, akolita i katehista u župnim zajednicama.