Budi dio naše mreže
Izbornik

Sjednica Vijeća za sredstva društvenog priopćavanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Sarajevo (IKA/KTA)

Vijeće za sredstva društvenoga priopćivanja Biskupske konferencije BiH održalo je 16. srpnja svoju redovnu sjednicu u prostorijama BK BiH u Sarajevu pod predsjedanjem nadbiskupa koadjutora vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, predsjednika Vijeća, objavila je Katolička tiskovna agencija.

U radu sjednice sudjelovali su članovi Vijeća: dopisnik Hrvatskog radija iz Žepča Brane Vrbić, glavni urednik Katoličkog tjednika i portala Nedjelja.ba vlč. Josip Vajdner, glavni urednik mjesečnika Svjetlo riječi fra Janko Ćuro, i glavni urednik Katoličke tiskovne agencije BK BiH mons. Ivo Tomašević.

Nakon pozdrava i uvodnih riječi nadbiskupa Vukšić, vijećnici su se ukratko osvrnuli na obilježavanje 53. Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije u nedjelja 29. rujna 2019. Izrazili su zahvalnost svim pastoralnim djelatnicima koji su te nedjelje protumačili prigodnu Poruku pape Franje za taj dan te molili za medije i medijske djelatnike da uvijek budu u službi mira i istine. Na osobit način zahvaljuju svim medijima i medijskim djelatnicima koji su se tih dana stavili u službu promicanja Papine Poruke i promicanja dobra utemeljenog u Bogu.

Dogovarajući obilježavanje ovogodišnjeg 54. Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 27. rujna 2020., vijećnici su se ukratko osvrnuli na Poruku pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije pod naslovom „Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku“ (Izl 10, 2). Život postaje priča koja je objavljena, 24. siječnja 2020. u Rimu.

Dogovoreno je da i ove godine za Dan medija bude priređena i otisnuta te dostavljena župama prigodna brošura u kojoj će se, između ostalog, otisnuti uvodnik nadbiskupa Vukšića, spomenuta Papina Poruka, predložak homilije i molitve vjernika. Budući da su biskupi BK BiH odlučili proglasiti Godinu Božje Riječi koja će započeti na spomendan crkvenoga naučitelja sv. Jeronima u povodu 1600. obljetnice njegove smrti, 30. rujna 2020., u spomenutoj brošuri bit će objavljen, također, dio iz apostolske pobudnice pape sv. Pavla VI. Evangelii nuntiandi, koja je objavljena 8. prosinca 1975. kao poticaj medijima na promicanje Božje Riječi. Prigodna brošura i drugi materijali bit će stavljeni i medijima na raspolaganje putem mrežne stranice Katoličke tiskovne agencije BK BiH.

Budući da se ustalila praksa da predsjednik Vijeća slavi misu naizmjence u nekoj od župa u biskupijama u BiH, nadbiskup Vukšić dogovorit će s apostolskim upraviteljem Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije u kojoj će od župa pod njegovom jurisdikcijom slaviti euharistiju na 54. Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 27. rujna 2020.

Nadbiskup Vukšić podsjetio je vijećnike da je Stručno tijelo za prijenose liturgijskih slavlja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine izradilo Kalendar liturgijskih i drugih slavlja za medijsko praćenje u 2020. godini u okviru Katoličke Crkve u BiH koji je objavljen na mrežnoj stranici Katoličke tiskovne agencije BK BiH i portala Nedjelja.ba.

Vijećnici su rado primili na znanje informaciju da je vlč. Dražen Kustura imenovan predstojnikom Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornikom Vrhbosanske nadbiskupije, objavila je KTA.