Budi dio naše mreže
Izbornik

Sjednica Zbora savjetnika i dekana u Vojnome ordinarijatu

Zagreb (IKA)

U srijedu 28. listopada u sjedištu Vojnog ordinarijata u Zagrebu održana je zajednička sjednica Zbora savjetnika i vojnih i policijskih dekana Vojnoga ordinarijata.

Raspravljalo se o temama vezanim za pastoralno djelovanje u vojnim i policijskim kapelanijama u vremenu pandemije koronavirusa.

Sjednicom je predsjedao vojni ordinarij Jure Bogdan, koji je započeo sastanak molitvom. U prvoj točki dnevnog reda dekani su podnijeli izvješća o dušobrižničkom radu u svojim dekanatima i izvijestili o trenutačnoj situaciji. Osobito se govorilo o izazovima organizacije dušobrižništva u vremenu epidemije. Dekani i savjetnici su razgovarali o provedbi granskog, nacionalnog i pokrajinskih hodočašća na kojima sudjeluje veći broj vjernika, o organizaciji duhovnih vježbi i ostvarivanju drugih pastoralnih programa.

U nastavku sastanka prisutni su iznijeli prijedloge dušobrižničkog djelovanja za izradu pastoralnog kalendara Vojnog ordinarijata u 2021. godini. Naglašeno je kako je u ovom kriznom razdoblju osobito važno služenje misa, dijeljenje sakramenata, duhovni razgovori i drugi oblici pastoralnog djelovanja među povjerenim vjernicima. Vrlo je važna diskretna blizina i prisutnost kapelana. U osobnim susretima i molitvom kapelan sa svojim suradnicima pruža potporu i donosi utjehu. Jedna od tema razgovora bila je i pastoralna prisutnost svećenika sa vojnicima u mirovnim misijama po svijetu, objavljeno je na mrežnim stranicama Vojnog ordinarijata.