Budi dio naše mreže
Izbornik

Sjemeništarci proslavili Tijelovo u Stepinčevu Karmelu

Zagreb (IKA)

Sjemeništarci sa zagrebačke Šalate, pod vodstvom rektora preč. Matije Pavlakovića, duhovnika Petra Mlakara, i prefekta Luke Premelča proslavili su svetkovinu Tijelova u četvrtak, 16. lipnja u Karmelu Brezovici.

Na početku misnoga slavlja prisutnima se obratio rektor sjemeništa i uveo ih u misno slavlje. Tako je između ostalog spomenuo da svećenici kažu kako izlažu Krista ljudima. No, zapravo mi se izlažemo Kristu Gospodinu. Isto tako, rekao je da sjemeništarci dolaze zahvaliti Gospodinu za školsku godinu koja je pri kraju, a također moliti se za upis na željene fakultete kao i za nova duhovna i sveta zvanja.

Misno slavlje predslavio je vlč. Mlakar, koji je kroz riječi spota sjemeništaraca „Evo me Isuse“ pozvao prisutne da se i oni odazovu Isusu i zahvalna srca uđu u misno slavlje. Propovijedao je vlč. Premelč, a sjemeništarci su sa svojim profesorima glazbe predvodili pjevanje. Klanjanje nakon mise je predvodio preč. Pavlaković.

U homiliji vlč. Premelč govorio je o nastanku i značenju svetkovine Tijelova, te je rekao da je poruka svetkovine Tijelova to da je Bog s nama i da nas nije ostavio. „Svetkovina Tijelova je svetkovina šutnje, divljenja i zahvaljivanja dragom Bogu što nas nije napustio… Riječ Božja nam govori o čudesnom umnažanju kruha. Danas, ovdje se događa ono što se dogodilo prije 2000 godina. Gospodin Isus uze kruh, blagoslovi, razlomi i dade učenicima. Isto onda, isto danas. Svatko tko je blizu Boga, neće ostati gladan, neće ostati bez njega,“ naglasio je propovjednik.

Zatim je, tumačeći misna čitanja rekao da je Euharistija osim susreta sa živim Bogom, naše čišćenje. Isus nam je u tome dao primjer kada je prao noge učenicima i zatražio da i oni čine isto. Takvo služenje traži Isus od svakog od nas. U nastavku propovijedi govorio je da nam je Isus dao samoga sebe i da dolazi k nama po našim bližnjima, da bismo i mi dali sebe bližnjima; dali im svoje vrijeme, strpljenje, blizinu, zdravlje po Isusovom primjeru ljubavi, od kojeg učimo ljubiti.

„Budimo zagledani u Isusa, zahvalimo mu, molimo ga da više živimo Euharistiju. Nosimo Boga, svjedočimo da je Bog živ i da je s nama… Naš zadatak je da naš život bude Pokaznica i da živi Bog preko nas dolazi ovome svijetu. Neka nas Gospodin ispuni svojim duhom i vodi svakog dana! Blagoslovljen Krist u Presvetom oltarskom sakramentu sada, vazda i uvijeke“, poručio je vlč. Premelč.

Nakon svečanog blagoslova, uslijedilo je zajedničko klanjanje pred Presvetim koje je predvodio preč. Pavlaković uz meditativne tekstove, glazbu i pjesmu. Na kraju su sjemeništarci, te njihovi poglavari i profesori obdarili sestre spotom pod naslavom „Evo me Isuse!“, na oduševljenje svih prisutnih. Bio je tu i kratki pozdrav s karmelićankama, a druženje se nastavilo uz prigodni domjenak.