Budi dio naše mreže
Izbornik

Škola mira 2022.

Banja Luka (IKA)

U Banjoj Luci je od 19. do 26. kolovoza održana 14. ljetna Škola mira, kamp edukativno-volonterskog karaktera.

Nakon dvije godine stanke zbog pandemije izazvane koronavirusom, Banja Luke je ponovo bila domaćin mladima koji su željeli učiti i razgovarati o miru.

Kao i prethodnih godina, i ove su sudionici Škole bili mladi iz Italije i Bosne i Hercegovine. Kamp su zajedno organizirali Caritas Banja Luka, Caritas Vittorio Veneto iz Italije, i organizacija Mladi za mir iz Sarajeva.

Svake godine, edukativni dio kampa obrađuje neku temu, a ove godine tema je bila „Migracijski procesi, međureligijski i interkulturalni dijalog“. S mladima iz Bosne i Hercegovine i Italije razgovarano je o iskustvima s migracijskom populacijom, o njihovoj integraciji i asimilaciji u društvo, kao i o kreiranju prostora za dijalog među različitim vjerama i kulturama.

Kada je riječ o volonterskim akcijama, zahvaljujući suradnji s Crvenim križem u Banjoj Luci, kao i angažmanu kolega iz Centra za život i obitelj, pronađene su dvije socijalno ugrožene obitelji kojima je pružena pomoć u vidu sanacije i ličenje dva stambena objekta. Pored toga, sanirane su i ličene tri učionice u područnoj osnovnoj školi u Donjim Podgracima.

Sudionici su u slobodno vrijeme imali obišli vjerske objekte u Banjoj Luci, katedralu Sv. Bonaventure, hram Krista Spasitelja i džamiju Ferhadiju. Upoznali su se i s ostalim znamenitostima grada na Vrbasu te su imali prilike obići slapove u Krupi na Vrbasu i etno selo Ljubačke doline.

Projekat ima važnu ulogu u jačanju suradnje između biskupija i Caritasa Vittorio Veneto i Caritasa Banja Luka. Tradicija ljetnog kampa duga gotovo 15 godina, brojni međusobni posjeti i redovna komunikacija te podrška i prilike da se razmjene iskustva i znanja iz različitih oblasti rada, stvorila je plodno tlo za dalji nastavak suradnje i potencijalne nove projekte za dobrobit obje zajednice.

Ključne riječi:
Banja Luka Škola mira