Budi dio naše mreže
Izbornik

Slabovidne osobe u centru „Civitas Sacra” uz pomoć tehnologije upoznaju katedralu Sv. Jakova

Šibenik (IKA)

U subotu 20. veljače  u Interpretacijskom centru Civitas Sacra u Šibeniku predstavljen je projekt  „Unesco4all“.

Cilj projekta je prilagodba kulturnih sadržaja osobama oštećena vida, a prilagodba sadržaja bi značila da osobe oštećena vida imaju mogućnost „očitavanja” katedrale uz pomoć tehnologije – „Tooteko prstena” na ruci i aplikacije na mobilnom telefonu. Riječ je o velikom europskom pilot projektu koji je postavljen u četiri objekta – pored interpretacijskog centra Svetog Jakova, još u Alhambri u Granadi, Aquilei u Italiji, te Svetom Ivanu u Rili u Bugarskoj.

„Tooteko prsten” je izum visoke tehnologije, koji prepoznaje i čita podatke, verbalne opise s površina odabranih spomenika čije su replike izrađene u 3D printeru.

U sklopu projekta predstavljene su replike odabranih dijelova šibenske katedrale Sv. Jakova, predviđene za taktilni doživljaj slijepih i slabovidnih osoba.  Grupa slijepih i slabovidnih osoba iz Udruge slijepih ŠKŽ posjetila je i taktilno razgledala izložbu, a nakon toga i dio stalnog postava Interpretacijskog centra.

Partner na projektu je Tiflološki muzej  u Zagrebu, jedan od rijetkih muzeja u Europi koji se bavi problemima osoba s invaliditetom, posebno slabovidnih, objavljeno je na mrežnim stranicama Šibenske biskupije.