Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavlje Antunova u Kominu

Komin (IKA)

Župa Komin u četvrtak 13. lipnja proslavila je svetkovinu zaštitnika - sv. Antu. Slavljene su tri mise a središnju, kojoj je prethodila tradicionalna procesija kroz Komin, predvodio je don Mladen Parlov, sa splitskoga KBF-a.

U koncelebraciji uz župnika don Dražena Dukića bili su preč. kanonik don Stipe Jerković i svećenici susjednih župa Neretvanskoga dekanata – don Mladen Margeta, don Augustin Radović, don Mile Čalo i don Ivica Barišić. Slavlje su animirali pučki pjevači iz župe.

Don Mladen u propovijedi govorio je o veličini svetog Ante, istaknuvši kako je iz ljubavi prema Kristu bio spreman podnijeti mučeništvo, jer kad je u 24. godini zaređen za svećenika prvi su misionari podnijeli su mučeništvo u Sjevernoj Africi. Svojim propovijedima i životom koji je hranio Riječju Božjom, svjedočio je tajnu svog života – bio je pun Duha Božjega i mudrosti te je činio brojna čudesa. Između ostalih obarao je argumente brojnih heretika u to vrijeme, te ih vraćao u krilo Katoličke Crkve. Papa Grgur IX. koji je Antu proglasio svetim godinu dana nakon njegove smrti, rekao je kako je sveti Ante škrinja Svetog pisma, natopljen Riječju Božjom privlačio je ljude Isusu Kristu.

Svetac izgubljenih stvari, čini mi si da tu treba tražiti poruku ovog blagdana, rekao je propovjednik: da nam Ante vrati što smo izgubili. Što god izgubili, u opasnosti smo da izgubimo nešto o čemu ovisi ne samo naše kršćansko življenje, nego i život vječni; u opasnosti smo da izgubimo Gospodina Boga. Živimo u svijetu koji agresivno preko masmedija, TV, novina, nameće svoje sadržaje i u nama se polako hladi vjera, Duh ovoga svijeta odvodi mnoge od nauka Isusa Krista, od kršćanskih načela i pogleda na život, upozorio je don Mladen. Podsjetio je na riječi svetoga pape Ivana Pavla II. u Solinu 1998. upućenih mladima: Ne vjerujte onima koji vam nude lagana rješenja, lažu vas! Sve što je vrijedno, zahtijeva žrtvu.

„Kao da je čujem, poruku svetog Ante, što vam reći – Dječice moja koja ste se došla meni pomoliti a Bogu pokloniti, samo vam jedno imam reći – Isusa ljubite, Isusa volite, on je moj i vaš smisao, moja i vaša istina, moja i vaša dobrota, moja i vaša ljepota, kad Njega ljubite srca vam se radošću i srećom pune, kad Njega ljubite svjetlom ste obasjani, kad Njega ljubite možete svijetliti ovom svijetu, kad vam je srce na Njega usmjereno onda vas ni Sotona ni ovaj svijet svojim zamkama ne može odvesti s putova života“, rekao je don Mladen.

„Vršite Božje zapovijedi – to je prvi korak, vratite se molitvi, krunici, meditaciji, čitanju Svetog pisma, ugasite TV, mobitel; svoje srce kao sveti Ante ispunite Riječju Božjom, molitvom , pa ćete vidjeti – ako Krista ljubiš, kako se čuda događaju u životu, jer Bog ne može ne davati. Bog je pun ljubavi prema nama, samo Krista na prvo mjesto, ljubeći Krista sve je rješivo, bez Krista – ako smo materijalno bogati – bit će nam uvijek gore“, poručio je vjernicima don Mladen.

Prvog dana trodnevnice misno slavlje predvodio je don Damir Bistrić prigodom čega je svečano iznesen relikvijar svetog Ante na čašćenje hodočasnicima a nakon misnog slavlja održan je koncert u čast svetom Anti. Pjevali su pučki pjevači župa Neretvanskoga dekanata i Makarskog primorja – pučke pjevačice župe Gospe Karmelske (Podrujnica) i pučki pjevači Bagalovića; pjevačice župe svetog Nikole iz Borovaca; pučki pjevači iz Komina, pjevači župe svetog Jure iz Desana, Gospe Snježne iz Vida, Srca Isusova i Marijina župe Vidonje, te Klape – Viola iz Drvenika, Stina iz Ploča i Klapa Kolajna iz Komina, te zborovi župe Opuzen i ženski zbor župe Gradac.

Ključne riječi:
antunovo komin mladen parlov