Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavlje FRAMA-e i FSR-a u Muenchenu

Muenchen (IKA )

U prepunoj crkvi Sv. Gabriela u Muenchenu, gdje se redovito nedjeljom i blagdanom okupljaju hrvatski vjernici, u nedjelju 28. listopada održano je svečano misno slavlje na kojem je upriličen obred primanja i obećanja u Franjevačku mladež (FRAMA) te prvo primanje u Franjevački svjetovni red (FSR).

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je gvardijan i župni vikar samostana sv. Gabrijela fra Ante Babić uz koncelebraciju fra Petra Komljenovića i fra Ivana Čikare, duhovnog asistenta mjesnog bratstva FSR-a HKŽ Frankfurt am Main. Slavlje je animirao fra Filip Mimica.

U propovijedi gost iz Frankfurta fra Ivan istaknuo je važnost euharistije kao i opsluživanje Riječi Božje. „U evanđelju današnje nedjelje Bog pred nas stavlja čovjeka, slijepca Bartimeja koji je sjedio kraj puta dok je Isus s učenicima izlazio iz Jerihona prema Jeruzalemu. Slijepi i siromašni Bartimej ima čvrstu vjeru. Premda ga u mnoštvu svi ušutkuju on i dalje viče i moli Isusa da ga ozdravi. Nakon tjelesnog ozdravljenja Bartimej baca sa sebe ogrtač, koji je njemu kao siromahu i prosjaku bio sve što ima, jer želi živjeti novim životom i u slobodi slijediti Isusa. Sjetimo se sv. Franje koji se zbog Krista odrekao svega zemaljskoga.” Fra Ivan na kraju je potaknuo vjernike da rastu u vjeri po primjeru Bartimeja i sv. Franje Asiškog te čestim čitanjem Evanđelja prelaze iz Evanđelja u život i iz života u Evanđelje”.

Nakon propovijedi uslijedio je obred primanja, polaganja prvih obećanja i obnova obećanja u Frami HKŽ München kojemu je pristupilo sedamdesetšestero djevojaka i mladića. Oni su pred cijelom župnom zajednicom posvjedočili da svoju mladost žele posvetiti Kristu po uzoru na svetog Franju. Sestra Marija Pušić i fra Ante Babić predvodili su obred primanja i obećanja u Franjevačkoj mladeži. Kandidatima FRAMA-e uručen je tau, znak spasenja kojim su opečaćeni na krštenju.

Slijedio je obred primanja u Franjevački svjetovni red. Četrdeset i petero članova HKŽ München primljeno je u bratstvo FSR-a. Kandidati su se obvezali da će se truditi „kako bi većim marom i zauzetošću proživljavali i spoznavali krsnu milost i posvećenje te da bi nasljedovali Isusa Krista prema nauci i primjeru Franje Asiškoga.” Uime bratstva nove članove je primio Ante Miljak, ministar FSR-a HKŽ Frankfurt am Main i njegov zamjenik Vjekoslav Luburić, koji je na kraju pročitao čestitku i obećao bratsku podršku, a uime Crkve i franjevačke obitelji predvoditelj euharistijskog slavlja fra Ante Babić. Kandidatima su uručili Pravilo FSR-a i franjevačku krunicu.

Na slavlju su bili i članovi FSR-a HKŽ Frankfurt am Main kao i članovi FRAMA-e HKŽ Rosenheima koji su došli na poziv duhovnih asistenata fra Filipa i fra Petra kako bi bratski podržali osnivanje FSR-a te primanja i obećanja u Franjevačkoj mladeži u Hrvatskoj katoličkoj župi München. Pjevanje i sviranje na misi animirali su članovi FRAMA-e HKŽ München s njihovim voditeljima fra Filipom, s. Nikolinom i Anom Šarić, a čitanja su predvodili članovi FSR-a iz Frankfurta.

Svim slavljenicima čestitke je na kraju euharistijskog slavlja uime najveće hrvatske katoličke zajednice u svijetu HKŽ München, uputio fra Ante Babić, zaželjevši im ustrajnost u nasljedovanju Isusa Krista po uzoru na serafskog oca Franju. Slavlje se nastavilo u velikoj dvorani njemačke župe sv. Gabrijela uz svečani ručak i zajedničko druženje slavljenika i gostiju.

Ključne riječi:
FRAMA FSR Muenchen