Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavlje sv. Mateja na Viškovu

Rijeka (IKA)

Svečano i dostojanstveno župa sv. Mateja ap. i ev. na Viškovu proslavila je u ponedjeljak 21. rujna blagdan svoga nebeskog zaštitnika.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je dr. sc. Tonči Trstenjak, član Družbe Isusove – Opatija, u zajedništvu s domaćim župnikom mons. Ivanom Nikolićem, svećenicima Kastavskoga dekanata i drugih župa Riječke nadbiskupije.

Liturgijsko pjevanje predvodili su župni zbor i Dječji župni zbor “Nebeske iskrice”. Mnogobrojne vjernike na početku je pozdravio župnik Nikolić, izrazivši tom prigodom riječi zahvale predvoditelju misnog slavlja koji je predvodio i trodnevnu duhovnu pripravu od 18. do 20. rujna.

Govoreći u propovijedi o pročitanom evanđeoskom tekstu (Mt 9, 9-13) o. Tonči kazao je da je Matej za Židove bio odbačen zbog svoje carinske službe. Njega Isus poziva i on ostavlja sav posao i ide za njime. Krist ‘ugleda’ Mateja koji biva radostan zbog poziva jer je osjetio ljubav u Isusovu pogledu. Zbog toga, svi koji jesu s Isusom, sretni su, kazao je propovjednik.

Govoreći u kontekstu današnjeg vremena i razlozima zbog kojih neki odlaze na misu poput navike, tradicije, društva i sl., propovjednik je istaknuo da pravi razlog za odlazak na misu treba biti radost susreta s Isusovim ‘pogledom’ i doživljaj milosti i ljubavi koju možemo u euharistiji doživjeti. Podsjetio je na 21. rujna 1953. godine, dan kada je mladi Jorge Mario Bergoglio otišao na ispovijed koja mu je promijenila život. Godine 1958. otišao je u isusovce.

Kada je izabran za biskupa mons. Bergoglio odabrao je kao geslo i program života dio iz Homilija sv. Bede časnog, svećenika (Hom. 21, CCL 122, 149-151), koji, komentirajući evanđeoski događaj Matejeva poziva, piše: “Vidit ergo Iesus publicanum et quia misereando atque eligendo vidit, ait ili Sequere me” (Vidio je Isus carinika, a kako je gledao pun smilovanja i odabirući, reče mu: Slijedi me.). To geslo sadašnji papa Franjo odlučio je staviti i na svoj papinski grb.

To se i sv. Mateju dogodilo i tu vidimo poruku svima nama – trebamo živjeti s Isusom i ići njegovim putem radosni. Bog nas ne oslobađa nevolja i ne kažnjava nas njima, ali daje nam milost da možemo prebroditi naše poteškoće, kazao je dr. Trstenjak.

Kao evanđelista sv. Matej daje svjetlo i nadu već na prvim stranicama Evanđelja, dok se na posljednjima obraća židovskom narodu i govori im da idu po svem svijetu i prenose Radosnu vijest. To je poruka i nama. Svi smo pozvani živjeti i svjedočiti svoje kršćansko poslanje s radošću. Mi možemo reflektirati Isusov pogled, donijeti Krista drugima, istaknuo je o. Tonči.

Na kraju je poručio da se po uzoru na sv. Mateja apostola moramo spustiti na razinu grešnika i ne ostati u svojoj oholosti kako bismo mogli čuti Božji poziv. To je osjetio ovaj svetac, kao i papa Franjo, rekao je o. Tonči i zaključio riječima s prve propovijedi sv. Ivana Pavla II.: Otvorite vrata Kristu!