Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen Dan Provincije franjevaca konventualaca

Pula (IKA)

Blagdan sv. Jeronima, Dan Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca proslavljen je u četvrtak 30. rujna u Puli u Samostanu sv. Frane.

Proslava je započela molitvom Srednjeg časa u samostanskoj crkvi. Poslije molitvenog dijela uslijedio je pozdrav provincijalnog ministra fra Josipa Blaževića koji se kratko osvrnuo na proteklo četvrogodište te posebno predstavio nove kandidate, sjemeništrace i postulante te čestitao ovogodišnjim jubilarcima.

Naime, franjevci konventualci se tradicionalno uz Dan provincije posebno spominju braće koja obilježavaju svoje jubileje, bilo životne, redovničke ili svećeničke. Tako su ove godine 75 godina života proslavili fra Alojzije Mikić i fra Pero Džida, 50. obljetnicu svećeničkog ređenja fra Kristofer Ćorić i fra Jeronim Vulić, 50. obljetnicu jednostavnih zavjeta proslavio je fra Nikica Batista i 25. obljetnicu svećeničkog ređenja fra Josip Blažević.

Poslije prigodnih čestitki uslijedilo je predavanje fra Ivana Bradarića pod naslovom „Biskup Jeronim Mileta“ u kojem je predstavio život i djelovanje šibenskog biskupa koji je pripadao toj redovničkoj zajednici. Potom su se sudionici proslave uputili u Svetvinčenat na grob blaženog Miroslava Bulešića. Prigodnu riječ uputio je župnik u Svetvinčentu vlč. Darko Zgrablić. Svečanu euharistiju predstavio je generalni asistent Reda franjevca konventualaca fra Igor Salmič u zajedništvu sa svom prisutnom braćom. Proslava Dana provincije bila je prigoda za kratki osvrt na proteklo četverogodište i spomen na jubilarce.

Proslavi Dana provincije prethodio je godišnji planerski susret gvardijana Hrvatske provincije franjevaca konventualaca s upravom provincije koji je održan 29. rujna 2021. godine u pulskom samostanu sv. Franje Asiškoga. Bio je ovo posljednji susret pred redoviti provincijski kapitul najavljen za veljaču 2022. godine. Sastanku je predsjedao , provincijalni ministar fra Josip Blažević, a uz gvardijane bio je nazočan i generalni asistent Reda fra Igor Salmič, slovenski franjevac konventualac, koji je prošli tjedan započeo i redovitu predkapitulsku kanonsku vizitaciju provincije.

Susret je započeo ručkom, a radni dio molitvom Srednjeg časa u 15 sati. U uvodnom predavanju formativnog karaktera provincijal je govorio o važnosti emocionalne sfere u razvoju cjelovitosti osobe u kontekstu duhovnog života koji u protivnom ne može biti cjelovit ni uravnotežen. U nastavku su gvardijani pojedinih samostana iznijeli situaciju u pojedinim bratstvima, kako su se snašli u novonastalim okolnostima uzrokovanim pandemijom i potresima, te aktualnim pitanjima kojima će se baviti redoviti provincijski kapitul. Nakon večernje euharistije u 19 sati u atriju samostana uslijedilo je predstavljanje opsežne knjige (više od 500 stranica) fra Ljudevita Maračića „Konventualni franjevci u Hrvata. Arhivski prinosi i pabirci“, u izdanju Kršćanske sadašnjosti i Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca (Zagreb, 2021.).