Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavljem crkvenoga goda započela godina Blažene Djevice Marije Kraljice mučenika i blaženoga Alojzija Stepinca

Vukovar (IKA/TU)

U subotu 12. listopada, na svetkovinu crkvenoga goda, svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi BDM Kraljice mučenika u Vukovaru započela je Milosna godina, pod geslom: „Na putu ljubavi i oproštenja“. Vrijeme je to u kojem će se vjernici posebno utjecati našem hrvatskom blaženiku, kardinalu Alojziju Stepincu. Misno slavlje prigodom crkvenoga goda ove župe predvodio je mons. dr. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca. U koncelebraciji je bila većina svećenika Vukovarskoga dekanata, domaći župnik i svećenici gosti, a pjevanje su predvodili pjevači domaće župe.

U svojoj propovijedi prigodom otvorenja Milosne godine župe BDM Kraljice mučenika i grada Vukovara, razlažući mnoge teme važne za Crkvu i društvo, mons. Batelja je između ostaloga rekao: „Blaženi Alojzije za budućnost Crkve oslanjao se u svom pastoralnom radu na dva temelja: obitelj i pouku u vjeri. Naime, uz dostojanstvo braka nadbiskup Stepinac vezivao je pravo na vjerski odgoj djece. Budući da je obitelj temeljna stanica ljudskog društva, ona mora odgajati sinove svoga naroda i sinove Crkve. Stoga je često govorio da su častan pojedinac i brojna obitelj jamstvo crkvene i narodne budućnosti“.

Mons. Batelja propovijed je zaključio riječima: „Časteći Blaženu Djevicu Mariju te nasljedujući primjer ljubavi prema Bogu i bližnjemu blaženog Alojzija Stepinca, neka Milosna godina u ovoj župi ojača vjeru svih, unese mir i susretljivost prema svim ljudima, a župnu zajednicu, ojačanu čestitim pojedincima i obiteljima, prožme duh opraštanja, molitve i slavljenja svetih sakramenata. Tako ćemo svi, po zagovoru Blažene Djevice Marije, Kraljice mučenika i blaženog Alojzija Stepinca, neustrašivog svjedoka vjere, naći život i steći milost od Gospodina“.

Na koncu slavlja predvoditelj je zahvalio župniku, vlč. Zvonimiru Martinoviću na pozivu u grad Vukovar o ovoj prigodi. Potom su vukovarski gradonačelnik, gospodin Ivanu Penava i dožupan Vukovarsko-srijemske županije, gospodin Damiru Barna od mons. Batelje dobili primjerak njegove knjige o komunističkom progonu i mučeništvu bl. Alojzija Stepinca.

Mons. Batelja obvezao se pred svim prisutnim vjernicima ponovno doći u nedjelju 4. listopada 2020. godine i donijeti moći blaženoga Alojzija Stepinca u Vukovar te ih ostaviti na javno štovanje u župnoj crkvi BDM Kraljice mučenika. Na kraju, 10. listopada 2020., milosnu će godinu Blažene Djevice Marije Kraljice mučenika i blaženoga Alojzija Stepinca, svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi zaključiti nadbiskup đakovačko-osječki, mons. dr. Đuro Hranić.

Jedan od ciljeva ove velike duhovne obnove u je i promicanje pobožnosti blaženom Alojziju Stepincu u gradu Vukovaru. Budući da se 10. veljače slavi blagdan bl. Alojzija Stepinca, svakog 10. u mjesecu, od studenoga 2019. do listopada 2020., u župi BDM Kraljice mučenika u Vukovaru slavit će se hodočasnički dani, u kojima će misna slavlja predvoditi svećenici propovjednici koji će govoriti o plodovima Duha Svetoga, imajući u vidu geslo milosne godine: „Na putu ljubavi i oproštenja“.