Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavljena misa povodom Dana OSRH i Dana Hrvatske kopnene Vojske

Zagreb (IKA)

Povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, vojni ordinarij Jure Bogdan predvodio je misu u nedjelju 28. svibnja u crkvi „Sveta Mati Slobode“ na zagrebačkom Jarunu, objavljeno je na stranici Vojnoga ordinarijata.

U koncelebraciji s biskupom bili su generalni vikar don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral MORH-a don Slavko Rajič, biskupski vikar za pastoral MUP-a vlč. Frano Musić i vojni kapelan don Danko Bizjak.

U euharistijskom slavlju su sudjelovali izaslanik Predsjednika RH i savjetnik Predsjednika za obranu general bojnik Ivica Olujić, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, državni tajnici, generali, pripadnici Hrvatske vojske, predstavnici generalskog zbora, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, vjernici župljani. Liturgijsko pjevanje predvodila je klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“.

Polazeći od misnih čitanja biskup je rekao da „današnje evanđelje vraća na dan Uskrsa i pokazuje nam uskrslog Isusa koji se pojavljuje u dvorani Posljednje večere gdje su se učenici sklonili.“ Bili su u strahu za vlastiti život. Isus je ubijen kao razbojnik, raspet na golgotskome brdu između dva razbojnika. I bojali su se sada za sebe jer su mislili da su oni sljedeći na redu. Isus staje u njihovu sredinu i govori im: „Mir vama!“ Te prve riječi koje izgovara uskrsli Gospodin nešto su više od pozdrava, one označavaju oproštenje učenicima koji su Isusa u trenucima njegove muke napustili. To su riječi pomirenja i oproštenja. Mi također želimo mir drugima, opraštamo i ujedno tražimo oproštenje. Isus nudi svoj mir onim učenicima koji se boje, kojima je teško povjerovati čak i ono što su vidjeli svojim očima. Isus uvijek oprašta i daje svoj mir, Isus se nikada ne umara opraštajući, pojasnio je.

Biskup je nastavio propovijed istaknuvši da je Isus dao apostolima poslanje da nastave njegovo djelo na zemlji: „Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas!“ (Iv 20,21). Kako bi izvršili to poslanje, Isus daje apostolima svojega Duha. U evanđelju se kaže: „To rekavši, dahne u njih i kaže im: ‘Primite Duha Svetoga.’“ Duh Sveti je oganj koji spaljuje grijehe i čini muškarce i žene novim ljudima. To je vatrena ljubav kojom će učenici moći zapaliti svijet, ljubav i nježnost koja najviše ljubi siromašne, isključene i obespravljene. U sakramentima krštenja i potvrde svi smo primili od Duha Svetoga njegove darove. Duh Sveti nama, kao i apostolima, daje jakost da izađemo izvan naših „zidova dvorane Posljednje večere“ i da hrabro naviještamo Krista.

Nakon mise sudionici misnog slavlja uputili su se u procesiji do spomen-obilježja “Pietà Croatica”, gdje su visoki uzvanici uz mirozov položili vijence i zapalili svijeće za poginule i preminule hrvatske branitelje, odavši im počast i zahvalu, a biskup Bogdan je izmolio molitvu odrješenja.