Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zadušnica za zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića

Zagreb (IKA)

Nakon pogreba gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića na Mirogoju, u crkvi Majke Božje Lurdske u srijedu 3. ožujka misu zadušnicu predvodio je fra Ivan Marija Đuzel, OFM, župni vikar u tamošnjoj župi. Na kraju mise, s gradonačelnikom Bandićem prigodnim govorom oprostio se i željezanski biskup Egidije Živković.

Fra Ivan Marija je u propovijedi posebno je istaknuo snagu Božje riječi i ljubavi.
“Bog uvijek ljubi i iskazuje milosrđe. Kao kršćani pozvani smo biti slični Ocu, ljubiti i praštati. Bog mrzi grijeh, a čovjeka nikada. Podsjetio je da je lako suditi i osuđivati, odbaciti, a teško je ljubiti. Teško je gledati Božjim očima svoga bližnjega. Bog traži da gledamo u svjetlo, da to bude naš fokus, a tama sama nekako izbije. Kakvi god da jesmo, Bog nas ljubi, Bog nikada ne odbacuje čovjeka. Bog nas ljubi i prije svih naših dobrih djela, kreposti i vrlina. Mi kao djeca Božja trebamo biti takvi jedni prema drugima, a prije svega prema Bogu samome”, kazao je propovjednik.

Fra Ivan Marija Đuzel: Bog nas želi poučiti da čovjek ne umire nikad

“Teško se nositi sa smrću, pogotovo kad je iznenadna. Ono što smo propustili učiniti neće se nikada vratiti, ali to ne znači da je gotovo. Bog nas želi poučiti da čovjek ne umire nikada i poručuje nam da ne prestanemo ljubiti. „Naš brat Milan nije nestao, nije prestao, nije otišao u nepostojanje i više ga nema. Itekako ga ima“, istaknuo je fra Ivan. Samo mu materijalno više ništa ne znači, sada je važno duhovno, a to je ono oko čega smo zapravo okupljeni – oko žrtve Sina Božjega. Ne smijemo dopustiti da fizička smrt odredi kraj jednog odnosa, da stavi točku na ljubav. Jer, ljubav nikad ne prestaje, ona se ohladi jer se ne iskazuje, ne njeguje”, podcrtao je fra Ivan Marija Đuzel, dodavši da nas zato Bog poziva da iskazujemo ljubav jedni drugima, moleći i dok smo fizički prisutni budemo blizu jedni drugima. Pogotovo u trenucima boli. Neće se vratiti, ali to ne znači da se nećemo sastati. To je nada nas kršćana, da će doći Bog, Isus u slavi i reći smrti, tuzi, suzama, nepravdi – gotovo je! To je naša nada.
“Tješite se uzajamno ovim riječima: Naš brat živi, naš Bog živi. Ostanimo u molitvi sjedinjeni, moleći za svog brata, iščekujući i vlastiti prelazak, ako budemo ljubili Boga i bližnjega, da budemo u vječnoj radosti s našim pokojnima i s Bogom. Smrt ne možemo prihvatiti zato što nije normalna, i zato što je Bog nije želio. Normalan je život i Bog želi život. Smrt je ušla po našem grijehu i slabosti, život dolazi po Bogu. Potrebno je biti s onime koji je sam za sebe rekao da je Put, Istina i Život. Zato okupljeni oko živoga Gospodina, oko Njegova oltara, oko Njega uskrsloga molimo za svoga brata. Ne dopustimo da tama zaborava i hladnoće padne na taj odnos, nego da u molitvi iščekujemo i susret s njim i svoje uskrsnuće u Božjem zagrljaju”, pozvao je propovjednik.

mons. Egidije Ivan Živković: Bio je nepobjediv, neslomljiv i neumoran za sve Hrvate diljem svijeta

Nakon misnog slavlja, okupljenim vjernicima, obitelji, prijateljima i suradnicima pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića s riječima sućuti obratio se biskup željezanski dr. mons. Egidije Ivan Živković istaknuvši veličinu Milana Bandića „kao čovjeka i gradonačelnika, a potom kao moga osobnoga prijatelja i prijatelja nas Gradišćanskih Hrvata te svih vas“.
“Bio je nepobjediv, neslomljiv i neumoran za Zagreb, za Hrvatsku i za sve Hrvate diljem svijeta kako u Hrvatskoj tako u Bosni i Hercegovini i cijeloj dijaspori”, istaknuo je između ostaloga biskup.

Bandić je bio socijalno osjetljiv, „vrata njegovoga ureda kroz 20 godina i njegovog srca kroz 65 godina, uvijek su bila otvorena za čovjeka a duša unatoč svim politikama i vremenima uvijek je bila naslonjena na Boga“.

Biskup je istaknuo i kako je „biti tako velik, a tako mali, biti tako moćan, a opet pred Bogom nemoćan, biti grešnik, a opet i pokajnik, moram priznati kao biskup i čovjek, da je to uistinu prava veličina ovoga čovjeka“. Biskup Živković rekao je i kako Biskupija Eisenstadt – Željezno u Austriji i udruga Gradišćanskih Hrvata Hrvat S.A.M. (Slovačka-Austrija-Mađarska) čiji je i Bandić bio član, tiska knjigu i o pokojnom zagrebačkom gradonačelniku pod naslovom Rič Domovini, a promocija će biti u Zagrebu. Biskup Živković izrazio je sućut okupljenima, te ih pozvao da se od pokojnoga gradonačelnika oproste pjesmom Fala.