Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavonski Brod: Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći

Slavonski Broda (IKA)

Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći, „osmi“ u srpnju, proslavljen je u petak 8. srpnja u istoimenom Gospinom svetištu i Župi u Slavonskom Brodu.

Brojni su vjernici iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine sudjelovali na svih pet misnih slavlja. Središnje hodočasničko slavlje predvodio je bivši župnik te župe, a sada župnik katedralne Župe Svih svetih u Đakovu i dekan preč. Ivan Lenić. Preč. Lenić zahvalio je Gospodinu za dar svećeništva i proslavio srebrni jubilej – 25 godina svećeništva. Uz župnika Anđelka Cindorija suslavili su vlč. Karlo Višaticki, duhovnik bogoslova u Đakovu, vlč. Stjepan Sokolović, vlč. Josip Matanović i vlč. Marko Martić.

Kako mjesecu srpnju prethode svećenička ređenja te se slave mlade mise, preč. Lenić u homiliji je govorio o pozivu i poslanju svećenika. Promišljajući kakav bi trebao biti današnji svećenik, vlč. Lenić citirao je teologa Hansa Ursa von Balthasara koji je, polazeći od sebe kao čovjeka, zaključio da svećenik treba biti putokaz, vođa, pratitelj, onaj koji će vjernike usmjeravati dobrim putem. Tako je naglasio da svećenik od Krista dobiva nalog i ovlast da razbistruje njegovu riječ, da joj ne oduzima snagu i zahtjevnost, nego je navješćuje vjerodostojno.

„Svećenik treba biti dirnut i zahvaćen Božjom riječi, treba biti ponizan, svet svećenik, njegovo središte mora biti u Gospodinu kojega ljubi čitavim bićem. Svećenik treba biti samozatajan, nenametljiv, onaj koji će naviještati jednostavno, ali prodorno i uvjerljivo, iznositi jasne poruke spasenja, imati osobno iskustvo bliskosti s Isusom, biti putokaz k Bogu te onaj koji će ljudima davati ispravne upute za život. Svećenik je naš putokaz k Bog. Za svećenika želimo da bude svet zato za njega trebamo moliti, jer danas uspjeti može samo svet svećenik, onaj koji ne ističe sebe. Način na koji se drugima razdaje sličan je načinu kojim se Božja riječ lomi i izlaže, na koji se lomi živi Kruh-Krist na našim oltarima. On tako čini s riječju Božjom, sa svojim životom i samom sobom – poput svoga učitelj Isusa iz Nazareta, do čijih  nogu ne prestaje sjedati, slušati, učiti, napajati se. Do njega svakoga od nas svećenika, svakoga od vas, dovodi Marija, prva i najvjernija učenica Riječi, uzorna za sve u traženju i vršenju same Očeve volje“,  rekao je, uz ostalo, preč. Lenić.

Uz prigodan dar slavljeniku je njegov srebrni jubilej svećeništva u ime župljana čestitao domaći župnik Anđelko Cindori. Slavlje je animirao župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić, uršulinkom. Ostala četiri misna slavlja predvodili su: u 7 sati vlč. dr. Ivan Benaković, profesor na đakovačkom KBF-u; u 9 sati vlč. Josip Klarić, župnik Župe Svih svetih u Požeškim Sesvetama, a u 17 i 19 sati fra Anto Tomas, gvardijan i župnik Župe sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini.

Marijanske pobožnosti molile su se prije svake mise. Zahvaljivalo se i molilo toga dana Kraljici Mira – Gospi Brze Pomoći na razne nakane, a posebno za svećenička i redovnička zvanja te za  mir u Ukrajini i u svijetu. Svećenici su tijekom dana vjernicima bili na raspolaganju za ispovijed.