Budi dio naše mreže
Izbornik

Slunjski vatrogasci proslavili svog zaštitnika sv. Florijana

Slunj (IKA)

Vatrogasci grada Slunja proslavili su u utorak 4. svibnja dan svog nebeskog zaštitnika sv. Florijana, a proslavu su započeli jutarnjim misnim slavljem u župnoj crkvi Presvetog Trojstva.

Predsjednik DVD-a Mijo Močilac i zapovjednik Alen Holjevac sjetili su se tom prilikom svojih stradalih i preminulih prijatelja-vatrogasaca, napojili se na njihovoj žrtvi i ljubavi po primjeru sv. Florijana. Predvoditelj misnog slavlja mons. Mile Pecić u homiliji je progovorio o kršćanskom svecu iz prvih perioda kršćanstva.

„Sv. Florijan je bio mučenik koji je živio na prijelazu iz 3. u 4. stoljeće, a kao rimski časnik bio je dobar organizator, znao je s ljudima raditi i bio je popularan. Ali, kad su doznali da je kršćanin pokušali su ga slomiti na razne načine. Nije mogao progoniti kršćane, a to znači da se suprotstavio rimskom caru Maksimijanu koji je progonio kršćane“, istaknuo je mons. Pecić.

„Stavljen je na muke, ali nije se dao slomiti. S kamenom oko vrata bačen je u rijeku Enns kod austrijskog grada Linza. Vatrogasci se danas napajaju na hrabrosti sv. Florijana. I danas se sjećamo 13 vatrogasaca koji su na zadatku doslovno izgorjeli na Kornatima. Žrtva ima smisao makar mi to na prvi pogled ne razumijemo. Po žrtvi se ostvaruje vrhunac ljubavi. Rodbina i mi ostali možemo biti ponosni na žrtve vatrogasaca iako treba sve poduzeti da se izbjegnu slične tragedije,“ zaključio je mons. Pecić.