Budi dio naše mreže
Izbornik

Službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić ljubila je Isusa u malenima

Rijeka (IKA )

Spomendan preminuća utemeljiteljice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić, redovnice su proslavile na blagdan svetih arkanđela Mihovila, Gabrijela i Rafaela, u subotu 29. rujna u vrtu istoimenog samostana na Pomeriju u Rijeci, gdje je utemeljiteljica i preminula na glasu svetosti.

Euharistijsko slavlje predvodio je povjerenik za redovnice Riječke nadbiskupije mons. Nikola Uravić, uz koncelebraciju kancelara Riječke nadbiskupije mons. Nikole Imbrišaka, župnika župe sv. Ćirila i Metoda Siniše Vujčića i župnika župe Gospe Karmelske Kristijana Malnara.

Govoreći o službenici Božjoj, mons. Uravić istaknuo je da da su njezina imena Marija i Krucifiksa obilježila njezin život. Premda iz imućne obitelji, doživjeli su ekonomsku propast i proživljavali mnoge osobne teškoće. Svojim se školovanjem pripremala za odgojiteljicu djece i mladeži. Poput sv. Terezije od Djeteta Isusa i ona traži svoj poziv. Sv. Terezija je u svojoj životnoj tjeskobi tražila što joj je činiti i otkrila svoj poziv u riječi ‘ljubav’, ljubiti sve poput Spasitelja. To je bilo i geslo službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić – ljubiti Isusa u onim malenima. U burnim povijesnim vremenima ovoga grada i kraja ona odgovara Božjem pozivu darujući sebe i sve svoje za siromašnu djecu, kako bi im pokazala put prema Bogu, kako bi ih postavila na noge, te postanu i ljudski i kršćanski zrele osobe, od njih otklanjala pogibao da se u svom životu ne izgube i pođu krivim putem. Ne samo to, imala je dar za taj poziv oduševiti i druge djevojke te se tako u Rijeci rađa i ova redovnička zajednica sestara Presvetog Srca Isusova. One su i prosile dar od dobrih ljudi kako bi namirile ono potrebno za tu djecu. Na spomen ploči postavljenoj na ulazu u kapelicu ovog samostana njezini suvremenici su nakon njezine smrti posvjedočili: ‘Bila je prava majka siročadi, siromaha, napuštenih, osiguravajući im besplatno krov, zaklon, hranu, odjeću, odgoj i obrazovanje. Prošla je blagoslivljajući sve, blagoslivljajući uvijek. Revnim djelima za slavu Božju i ljubav prema bližnjemu posvetila je svu svoju dušu: jednostavnu, čistu, poniznu, hrabru i ozbiljnu. Blagoslovljena siročad upućuje svoje molitve za ljubljenu svoju majku da primi čim prije nagradu Neba, jer je za Nebo živjela’“, rekao je mons. Uravić.

Vrt samostana bio je ispunjen Riječanima, štovateljima Majke Marije Krucifikse, a liturgijsko slavlje animirao je zbor župe Majke Božje Karmelske u Rijeci pod vodstvom prof. Daniele Marinović. Misno slavlje završilo je pohodom vjernika spomen-sobi preminuća Majke Krucifikse, a na kraju svima je zahvalila i pozvala na molitvu za skoro proglašenje Majke blaženom i svetom postulatorica kauze s. Dobroslava Mlakić.