Budi dio naše mreže
Izbornik

Sociolog dr. Burić: „Moramo podići razinu pozitivne nacionalne drskosti“

Zagreb (IKA)

Autor nedavno objavljene „Sociologije hrvatskoga društva“ dr. Ivan Burić za novi Glas Koncila govori o korijenima suvremenih nevolja hrvatskoga društva, ali i razlozima za nadu.

„Hrvatsko društvo se u posljednjem desetljeću razvija brže nego u nedavnoj prošlosti, mijenja se nabolje u većini sfera društvenoga života; bogatije je nego prije, tolerantnije, pluralnije i otvorenije. No istodobno to je društvo koje nije oslobođeno svojih unutarnjih problema, sažima analize iz svoje nedavno objavljene studije dr. Burić.

Izvanredni profesor na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilištu u Zagrebu u razgovoru za Glas Koncila osvrnuo se i na neke od spomenutih unutarnjih problema – ekonomsku krizu i demografski slom, ali i društveno ogorčenje i vrijednosne sukobe. „Sintagma ‘konzervativna revolucija’ prije svega je vrsta borbenoga pokliča koja dolazi iz tabora zagovarača takozvanoga liberalno-lijevoga vrijednosnoga sklopa. Ne mislim da se radi i o kakvoj revoluciji jer revolucija prije svega podrazumijeva promjenu pa bi to značilo da u Hrvatskoj dolazi do nekakva intenzivna vrijednosnoga obrata (…) Vrijednosti tradicionalnoga familizma, patriotizma religioznosti (…) uglavnom su uvijek bile visoko u hijerarhiji društvenih vrijednosti u Hrvatskoj“, primjećuje dr. Burić. Uz procjenu osobitosti hrvatske korupcije, sugovornik je iznio i razloge zbog kojih u Hrvatsku treba položiti nadu. „Iako brojčano ne pretjerano veliko, žilavo smo društvo koje je prebrodilo materijalnu i emotivnu kalvariju ratnoga razaranja i sveobuhvatne društvene transformacije i sada (…) u prilici smo više nego ikad iskoristiti žrtvu koju smo podnijeli“, zaključio je dr. Burić.

Ključne riječi:
Glas Koncila Ivan Burić