Budi dio naše mreže
Izbornik

Izabran novi predsjednik Španjolske biskupske konferencije

Madrid (IKA)

Nadbiskup Luis Javier Argüello Garcia (70) novi je predsjednik Španjolske biskupske konferencije. Španjolski biskupi su u utorak 5. ožujka nadbiskupa Valladolida izabrali za nasljednika kardinala Juana Josea Omelle (77) iz Barcelone, izvijestila je KNA.

Nadbiskup Argüello, rođen 1953., gotovo je cijelo školovanje i formaciju završio u nadbiskupiji Valladolid, gdje je 1986. zaređen za svećenika. Godine 2016. papa Franjo imenovao ga je pomoćnim biskupom u Valladolidu. Od 2018. do 2022. bio je glavni tajnik i glasnogovornik Španjolske biskupske konferencije. Tijekom tog vremena oštro je kritizirao socijalističku vladu. U ljeto 2022. Argüello je imenovan nadbiskupom svoje rodne nadbiskupije Valladolid.

Nedavno je Argüello bio i na naslovnicama međunarodnih novina jer nadbiskupija Valladolid želi pomaknuti s mrtve točke proces beatifikacije kraljice Isabelle od Kastilje (1451.-1504.), koji je godinama stajao. Mišljenja o kraljičinoj povijesnoj ulozi vrlo su različita. Mnogim Španjolcima nijedna kraljica nije bila tako važna kao ona jer je od tada rascjepkanih španjolskih kneževina stvorila svjetsku silu. Nakon gotovo 800 godina okupacije, istjerala je muslimane s Pirenejskog poluotoka i učinila kršćanstvo državnom religijom. Financirala je istraživačka putovanja Kristofora Kolumba, čime je Španjolska postala kolonijalno carstvo i donijela katoličku vjeru u Novi svijet. Kritičari je vide kao nasilnu, netolerantnu vladaricu i, iznad svega, „majku španjolske inkvizicije“. Članovi američkog antirasističkog pokreta također je smatraju odgovornom za ubojstva i ugnjetavanje domorodačkog stanovništva, izvijestila je KNA.