Budi dio naše mreže
Izbornik

Španjolska biskupska konferencija: Svaki streaming mise zahtjeva biskupsko odobrenje

Madrid (IKA)

U Španjolskoj će svaki prijenos mise ubuduće morati odobriti nadležni mjesni biskup. To je predviđeno u brošuri Španjolske biskupske konferencije s pravilima za prijenos euharistijskih slavlja na televiziji, radiju, internetu i društvenim mrežama, koja je objavljena u utorak u Madridu, izvijestio je 7. prosinca katholisch.de.

Zajednički dokument Povjerenstava BK za komunikacije i liturgiju odobrio je opći sabor Španjolske biskupske konferencije na zasjedanju u studenom. U njemu se predviđa da svaki biskup odredi uvjete za svoju biskupiju te da izda odgovarajuće standarde. Predložena pravila su tek preporuke. Svaki dijecezanski biskup može također imenovati predstavnika za ovo pitanje koji je odgovoran za odobrenja. Pravila biskupske konferencije predviđaju biskupsko odobrenje za redovite i jednokratne prijenose misa i drugih liturgija.

Pozadina pravila je osigurati kvalitetu usluga. „Kvaliteta prijenosa zahtijeva pripremu u istoj mjeri kao i misa, osobito propovijed“, stoji u dokumentu Španjolske biskupske konferencije. Tijekom pandemije Covida-19, prijenos euharistije pomogao je održati vjerski život i omogućio vjernicima da prate slavlja u toj iznimnoj situaciji. To valja zadržati, ali uz istovremenu prilagodbu propisa. „Prijenos nije samo tehničko sredstvo, to je suvremena umjetnost koja može prenijeti ljepotu kršćanske liturgije“, navodi se.

U brošuri su navedena neka posebna pravila za prijenos mise: mora se odvijati kao live stream i ne smije se snimati, obično se misa treba slaviti u nazočnosti vjernika i na prikladnom mjestu kao što je crkva ili kapelica. Biskupi pozivaju slavljenike da koriste namijenjene liturgijske tekstove, da odgovore na potrebe i onih koji nisu nazočni fizički te da propovijed bude prikladna i dobro pripremljena.

Priručnik ujedno podsjeća da praćenje slavlja mise na televiziji, radiju ili internetu ne ispunjava posve nedjeljnu obvezu. „Ne bi bilo pošteno, međutim, zaboraviti prednosti koje prijenos mise donosi vjernicima koji joj nisu u mogućnosti osobno nazočiti.“ Biskupi također pozivaju vjernike da se unutarnje pripreme za praćenje bogoslužja u prijenosu, jer liturgija ne bi smjela biti promatrana kao tek još jedan programski prilog na televiziji ili radiju.