Budi dio naše mreže
Izbornik

Split: Blagoslov novog kipa sv. Josipa na Brdima

Split (IKA)

U Župi Materinstva BDM na splitskim Brdima u četvrtak 10. lipnja, na 334. obljetnicu proglašenja sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske, blagoslovljen je novi kip Kristova zemaljskog oca.

Svečano misno slavlje predvodio je salezijanac don Ivan Terze, a u koncelebraciji bili su župnik don Darko Matijević i mons. Jure Vrdoljak. Tijekom mise ispovijedali su don Marko Trogrlić i don Hrvoje Relja, a pjevao je župni zbor.

Govoreći u homiliji o „životnoj drami svetog Josipa“ koju je doživio po dolasku u Betlehem s trudnom ženom, don Ivan je kazao kako smo i mi često u napasti da, poput Josipovih suvremenika, zatvorimo svoje srce pred ljudima u potrebi.

Nastavljajući, naglasio je kako je vrhunac Josipove drame u bespomoćnosti pred vlastitom ženom koja rađa, dodavši: „I suvremeni očevi prolaze kroz isti osjećaj bespomoćnosti kada ne mogu zaštiti vlastitu obitelj u našem nepravednom društvu. No, ne smijemo očajavati i sumnjati u Boga. Ne smijemo se s Bogom svađati, nego poput svetog Josipa trebamo pustiti vjeru u naša srca. Vjera nam ne smije ostati na razini tradicionalnog primanja sakramenata i učenja definicija. Srca ne smije ostati kamen. Srce se mora otvoriti suradnji s Bogom jer samo tako postajemo, poput svetog Josipa, pravednici Božji“.

„Danas sveti Josip ulazi u sve vaše obitelji, a vaša župa postaje bogatija za posebnog zaštitnika. Potičem vas da molitvom pred novim kipom prihvatite Božju volju za vlastiti život. Neka vas sveti Josip zagovara pred Bogom kako biste, poput njega, živjeli svetost bez obzira na križeve svakodnevnog života“, zaključio je.

Nakon homilije don Ivan je blagoslovio novi kip svetog Josipa s Dječakom Isusom. Kip je rad poznate radionice „Talleres de Arte Granda“ iz Madrida.

Na kraju misnog slavlja don Darko je zahvalio kmanskom župniku na ohrabrujućim i poticajnim riječima te svojim župljanima koji su, svatko u skladu sa svojim mogućnostima, donirali materijalna sredstva za novi kip svetog Josipa.