Budi dio naše mreže
Izbornik

Split: Predstavljene dvije nove knjige Zdenke Čorkalo, „Susreti” i „Tragom zlata”

Split (IKA/TU)

Dvije nove knjige Zdenke Čorkalo, „Susreti” i „Tragom zlata” predstavljene su 22. studenoga u sklopu 30. dana Matice hrvatske u Splitu.

Knjige su izdane u nakladi ogranka Matice hrvatske, a uz autoricu su ih predstavili: Ante Nadomir Tadić Šutra, Stipe Božić, Vanja Mladina i Mladen Vuković.

Zdenka Čorkalo, umirovljena splitska liječnica, anesteziologinja s diplomom riječkog Medicinskog fakulteta široj javnosti poznata je i po svojem spisateljskom radu. Autorica je petnaest knjiga, romana i zbirki proze o Domovinskom ratu u kojem je s kolegama u sanitetu spašavala ranjenike prateći ih od prvih crta bojišnice i djelujući u osam ratnih bolnica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ti su njezini esejistički zapisi zapravo sjećanja na događaje i ljude, uvijek stradalnike, u okolnostima rata.

Knjiga „Susreti“ je četrnaesta knjiga autorice Čorkalo – „njena četrnaesta postaja sa svojom subraćom i susestrama u Kristu, svojim sunarodnjacima – hrvatskim uznicima i mučenicima koji su mučeni i ubijani in odium fidei (iz mržnje prema vjeri) i kojima se zna i ne zna grob. Književnici Čorkalo pomaže i njeno zvanje i znanje u medicini te je i kao doktorica svjesna da njihove rane ne nestaju. Možda one tjelesne, koje i puno manje bole i puno se lakše liječe. Ona ih stoga samo želi zacijeliti i osloboditi, jer kako kaže u uvodu ove knjige – biti zatvoren nije jedina nesloboda“, kazao je književnik i skladatelj te umirovljeni časnik Hrvatske vojske Tadić Šutra. Ova je knjiga skup od osamnaest, naoko različitih, priča. Autorica započinje s još uvijek svježim pričama iz obrambenoga Domovinskog rata i logorašima u Kninu, Glini i drugim srpskim koncentracijskim logorima, nastavlja s „proljećarskim“ uznicima, a zaključuje te susrete s jednim od posljednjih zatvorenika „pred sam kraj one tmurne i umjetne državne tvorevine”. U njima Čorkalo posvješćuje o kršćanskom oprostu zaključujući kako je tužan i nemoguć oprost bez kajanja i kako je, nama slabima u vjeri, teško razumjeti našega Učitelja Isusa Krista da oprostiti možemo i moramo, ako ga želimo slijediti do kraja.

Knjiga „Tragom zlata“ je „istinita splitska priča s uobičajenim početkom ali neobičnim završetkom. Radi se o jednoj velikoj obiteljskoj nepravdi prema jednoj osobi. Čovjek koji je to napravio traži osobu tri-četiri desetljeća i prilikom toga nema mira i sva njegova dobra djela (puno je zaradio, puno ima i puno daje) ne mogu ga umiriti dok konačno ne pronađe osobu i iz dubine duše ne zatraži oprost. Poruka knjige je da koliko god jesmo i možemo biti svakakvi, nismo to za cijeli život, valja ispraviti što se može ispraviti a mislim da se sve može ispraviti samo ovisno o načinu. Za veliki grijeh i veliko zlo mora biti i veliko kajanje ne može drukčije“, kazala je autorica dodavši da knjige, iako različitog sadržaja, povezuje tema patnje.

„Zdenka Čorkalo iskovala je svoj prepoznatljiv stil pisanja. To su kratki mali romani koji se čitaju na dah. Crpi njihove sadržaje iz života jer život je najbolji pisac romana, a svaki od tih romana je njezina zanimljiva priča o obitelji i pojedincima koja promišlja o nama danas, o lijepim i vječnim temama. Nakon svake njezine knjige bogatiji sam za lijepo ispričanu priču. Uživam u čitanju jer autorica koristi i narodne izreke, poslovice ali ih oblikuje i piše nove mudroslovne misli. Tako da nakon svake pročitane knjige imam podcrtano desetak rečenica koje spremam u datoteku iz koje će možda proizići knjiga aforizama, poučnih lirskih i filozofskih misli Zdenke Čorkalo“, kazao je književnik Mladen Vuković.

„Za mene je najvažnija priča koja ostaje iza nas, a Zdenka je majstorica tih priča. One su sažete a pogađaju u srce svakoga. Kako ona kaže: ‘U mozak stane puno, a u srce puno manje’. Drago mi je i veselim se svakoj njezinoj novoj knjizi“, istaknuo je Stipe Božić, osvajač najviših svjetskih planinskih vrhova i dragovoljac Domovinskoga rata.

„Poruke ovih dviju knjiga proizlaze iz bića same autorice, ona je veliki filantrop. Iz njezinih slova, koja sam sa zadovoljstvom čitao, fluidno proizlaze poruke. Na kraju svake njezine knjige, a pročitao sam ih šest, ostao sam nepomičan i zamišljen. Hvala joj na tom doprinosu hrvatskoj literaturi“, kazao je Vanja Mladina, umirovljeni odvjetnik i „proljećarski“ uznik. Autorica je knjige darovala svima koji su došli na promociju.

Zdenka Čorkalo rođena je u Zagrebu, od djetinjstva živi u Splitu, studirala je u Rijeci. Supruga je i majka dvoje djece. Kao liječnica, dragovoljka, braniteljica sudjelovala je u Domovinskom ratu te ostavila duboki stručni, ljudski i dobrotvorni trag. Bavi se i književnim radom u kojem tematizira ratne i općeljudske priče. „Nadom nošeni“ emisija je koju vodi na Radio Mariji. Članica je Društva hrvatskih književnika Zagreb, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i Hrvatskoga društva katoličkih novinara.