Budi dio naše mreže
Izbornik

Split: Radni sastanak crkvenog odbora za proslavu sv. Dujma

Split (IKA)

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, 10. ožujka, održan je sastanak splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića sa suradnicima o pripravi ovogodišnje Sudamje. Svečano misno slavlje na svetkovinu sv. Dujma 7. svibnja predvodi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.

Budući da se epidemiološka situacija u društvu poboljšava, u suradnji s Gradom, priprema se proslava jednaka onoj u predpandemijskim vremenima.

Središnjem događaju proslave nebeskog zaštitnika Splitsko-makarske nadbiskupije i grada Splita – sv. Dujma, prethodit će svečana i bogata devetnica koja će trajati od 28. travnja do 6. svibnja, a slavit će se u splitskoj prvostolnici svaki dan od 18.30 sati.

U četvrtak, 28. travnja, misno slavlje predvodit će nadbiskup Marin Barišić, a pjevat će Mješoviti pjevački prvostolni zbor sv. Dujma. Nakon svete mise održat će se klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

U petak, 29. travnja, misu predvodi generalni vikar mons. Miroslav Vidović,  pjeva Zbor sestara milosrdnica, a nakon misnog slavlja prisutni će moći uživati u koncertu na orguljama prof. Ante Knešaureka.

U subotu, 30. travnja, misu će predvoditi kapelnik splitske prvostolnice mo. don Šime Marović, pjevat će Mješoviti zbor Gospe fatimske – Škrape, a poslije će se održati koncert na gitari mladog, svjetski priznatog, umjetnika Petra Čulića.

U nedjelju, 1. svibnja, misno slavlje predvodit će don Tomislav Ćubelić, a za pjevanje su zaduženi Pučki pjevači iz Srinjina. Nakon svete mise bit će upriličen koncert na orguljama prof. Eberharda Lauera iz Hamburga.

U ponedjeljak, 2. svibnja, svetu misu će predvoditi don Pavao Banić, pjevat će Mješoviti zbor sv. Marka iz Makarske, a poslije će glazbena škola „Josip Hatze“ održati svoj koncert.

U utorak, 3. svibnja, misno slavlje predvodi don Marko Ćubelić, a pjeva Zbor franjevačkih bogoslova. Poslije misnog slavlja don Ante Mateljan, katedralni župnik i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, predstavit će knjigu „Vjera djelotvorna ljubavlju“.

U srijedu, 4. svibnja, misu će predvoditi don Radojko Vidović, a pjevat će Zbor splitskih bogoslova. Nakon mise mandolinski sastav „Sanctus Domnio“ održat će koncert.

U četvrtak, 5. svibnja, misno slavlje predvodit će don Jure Vrdoljak, a pjevat će Muški zbor župa sv. Mateja s Ravnih Njiva. Nakon mise uslijedit će koncert Mješovitog pjevačkog prvostolnog zbora sv. Dujma.

Na uočnicu blagdana, odnosno u petak 6. svibnja, bit će otvaranje moćnika sv. Dujma i svečana Večernja na kojoj će propovijedati provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. sc. fra Marko Mrše.

Na svetkovinu sv. Dujma, u subotu 7. svibnja u 10 sati, tradicionalna je procesija od katedrale do prigodnog oltara na splitskoj Rivi. Svečano misno slavlje predvodi  apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.