Budi dio naše mreže
Izbornik

Splitske Anćele proslavile blagdan sv. Marije Krucifikse di Rosa

Split (IKA)

Službenice milosrđa - Anćele proslavile su u četvrtak 15. prosinca u svom samostanu u Splitu blagdan utemeljiteljice, sv. Marije Krucifikse di Rosa. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša.

Koncelebrirali su generalni vikar don Franjo Frankopan Velić te franjevci i isusovci iz Splita.

Na početku mise nadbiskup Kutleša pozdravio je sestre, kako one u samostanu tako i diljem domovine te im čestitao blagdan njihove utemeljiteljice. „Sveci su Božja prisutnost među nama. Danas slavimo sv. Krucifiksu koja je svoj život posvetila izgarajući za bližnje. I mi smo pozvani biti vjerni i služiti Gospodinu“, kazao je.

Budući da su Službenice milosrđa plod Kurcifiksina predanja i suobličenja s Kristom po križu i žrtvi za najpotrebnije, predslavitelj je u propovijedi govorio upravo o plodnosti križa. Suobličenje s Kristom po križu podrazumijeva umiranje sebi i življenje Bogu, odnosno nijekanje sebe i priznavanje Boga kao počela i smisla života. Potrebno je, također, nositi svoj križ i žrtvovati se za drugoga. „Svaki dan na euharistijskoj gozbi svoje vlastite prinose života sjedinjujemo s Gospodinovim savršenim darom sebe. Kršćanski život bi trebao biti sveta žrtva prinosnica za ublažavanje patnji svijeta, a redovnički život na još posebniji način jer ste združene s Gospodinom i Crkvom po svetim zavjetima“, poručio je sestrama mons. Kutleša.

Nasljedovanje Krista uključuje prožetost njegovim duhom i njegovim poticajima, što je nemoguće bez slušanja onoga što nam želi reći i provođenje toga u misli, riječi i djela. Kako ostati vjeran kršćanskom životu, aktualno je pitanje i u današnje doba, napomenuo je nadbiskup Kutleša. „Čini se da je pravo mučeništvo upravo svakodnevni odabir svjedočenja vjere u svijetu gdje je sve protivno vjeri i kad nema izravnih progona. Ako stalno tražimo sigurnost, zaštitu, lakoću i udobnost, ako se svaka naša odluka temelji na mudrosti svijeta gubimo sve što čini život vrijednim. Život postaje mekan i mlitav ako nema izazova. Život postaje sebičan ako se nesebično ne dijeli. Život se veže za zemlju ako ne smjera prema zvijezdama. Nije smisao u tome da prestanemo biti ljudi već da postanemo Božja slika i prilika, ništa manje od toga“, dodao je.

Splitsko-makarski nadbiskup je na kraju propovijedi zahvalio sestrama što svojim redovničkim životom anticipiraju nebeska dobra, što u svom životu spajaju kontemplaciju i akciju jer se patnje naroda Božjega se ne ublažavaju samo dijeljenjem materijalnih dobara, pa ni dijeljenjem vremena u različitim službama na korist bližnjemu ako to nije s pogledom uprtim u vječnost. „Patnje naroda Božjega ublažavaju se jasnim svjedočenjem nade u život vječni koja neka, po zagovoru vaše utemeljiteljice Marije Krucifikse, prožme sav naš život i djelovanje“, rekao je.

Na kraju misnoga slavlja provincijalka s. Mariangela Galić zahvalila je nadbiskupu na predvođenju misnoga slavlja i upućenim riječima, nazočnim franjevcima i isusovcima, kao i svima prisutnima. Pozvala je sve nazočne na prigodni domjenak koji su sestre priredile u samostanu.

Službenice Milosrđa djeluju širom Hrvatske, Italije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Ekvadora, Ruande i Burundija. Glavno sjedište Hrvatske provincije Ćirila i Metoda nalazi se na Kamenu u Splitu. U samostanu na Dobrome ima oko trideset sestara, a u Splitu sveukupno oko pedeset. Anćele, nasljedujući riječi svoje utemeljiteljice, milosrdno u ljubavi djeluju u bolničkom i župnom pastoralu, u odgoju djece i mladeži te u socijalnoj djelatnosti uspješno spajajući kontemplativni život i djelovanje u ljubavi prema potrebnima.