Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomen na don Eugena Šutrina

Privlaka/Luka (IKA)

O 76. obljetnici mučkog ubojstva don Eugena Šutrina već tradicionalno održane su 26. studenoga dvije komemoracije s molitvom za njegovo skoro proglašenje blaženim. 

Njegova posljednja služba bila je u Privlaci, gdje je je bio župnikom 6 dana, te je u noći 26. studenoga 1945. ubijen iz vatrenog oružja. Na mjestu don Eugenova ubojstva okupili su se vjernici Privlake kako bi svom župniku koji je svoj život dao za Krista molitvom odali dužnu počast. Na mjestu ubojstva stoji i danas spomen-ploča koja podsjeća na taj zločin, a nove generacije kao da upozorava “ne ponovilo se”.

Misu za don Eugenovu dušu predslavio je don Marinko Duvnjak, župnik župe Rođenja BDM u Privlaci.

Don Eugen Šutrin rođen je 26. lipnja 1914. kao četvrto dijete čestite težačke ribarske obitelji Šime i Justine r. Škifić, roditelja sedmero djece. Sjemeništarac Eugen oduševio se idealima žrtve, euharistije i apostolata koje je među hrvatskom mladeži promicao bl. Ivan Merz. Duhovnu formaciju primio je od sjemenišnog duhovnika o. Petra Perice, isusovca koji je godinu dana prije don Eugena ubijen na  Daksi.

Nakon ređenja u šibenskoj katedrali, biva imenovan župnikom na Molatu. Tamo je župnikovao i ratnih godina.

Komemoraciju u rodnoj Luci na Dugom otoku predvodio je postulator kauze don Eugena Šutrina don Filip Kucelin, u zajedništvu sa svećenicima koji se redovito okupe na komemoraciji. Bili su prisutni fra Jakov Teklić, župnik u Luci, te Žmanu i Salima, fra Izak Špralja i don Zdenko Milić.

Don Filip je u propovijedi pozvao okupljene vjernike da se ugledaju u don Eugenovo čovjekoljublje, da poput njega ne gledaju jedni na druge kao na protivnike i opasnost. “Don Eugen je pošao s dvojicom nepoznatih ljudi u noć jer je bio čovjek čiste savjesti, nikome kriv, nikome dužan, te nije ni posumnjao u njihove zločinačke namjere.” Te je zaključio: “Danas kad se ljude u društvu sve više dijeli u suprotne tabore, mi smo pozvani biti glas ljubavi i razuma koji će spajati, a ne razdvajati – baš kako je to činio don Eugen – uzor čovjekoljublja i bogoljublja.”

Nakon misnog slavlja u crkvici Sv. Nikole (Mikule) u Luci, vjernici su se predvođeni svećenicima uputili prema grobnom mjestu don Eugena Šutrina, te izmolili odrješenje zaključivši ga slavodobitnom uskrsnom pjesmom “Kraljice neba, raduj se!”

Ključne riječi:
don Eugen Šutrin spomen