Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomen na fr. Dominika Barača koji je u Trogiru strijeljan prije 75 godina

Trogir (IKA)

Hrvatski dominikanci obilježili su 17. studenoga spomen na fr. Dominika Barača koji je strijeljan toga datuma 1945. godine u Trogiru. Ispred zgrade trogirskog suda u kojoj je bio zatvoren, položeno je cvijeće i upaljene su svijeće u znak sjećanja na ovog velikana koji je položio svoj život za Krista.

Potom je starješina trogirskog dominikanskog samostana fr. Petar Galić izmolio molitvu odrješenja pred vjernicima koji su se, nakon jutarnje mise slavljene u crkvi Sv. Dominika, na tom mjestu okupili unatoč vremenskim neprilikama.

„Fr. Dominik je odveden na strijeljanje samo zbog toga što je bio čovjek duboke vjere i što je razotkrivao zablude toga vremena. Kad je podnio žrtvu imao je samo 33 godine, Isusove godine. Sve se događa uoči vukovarske žrtve kada se spominjemo svih onih koji su prolili krv za Hrvatsku, a on je jedan od onih koji je ubijen samo zato što je slijedio Krista. Ubijen je iz mržnje prema vjeri, Kristu, hrvatskom narodu i domoljublju“, kazao je fr. Petar Galić.

Potom je iznio životopis fr. Dominika Barača. „Rođen je 14. srpnja 1912. u Slanome, u Dubrovačkome primorju, od oca Ivana i majke Vice. U Red propovjednika stupio je 1930. u Dubrovniku , gdje je studirao Studij filozofije i teologije, a nastavio u Walberbergu kraj Kölna, gdje je 1936. zaređen za svećenika. Objavio je djelo ‘Socijalna filozofija boljševizma’ (riječ je o prijevodu njegove doktorske disertacije koja je objavljena u Zagrebu 1944. godine u izdanju dominikanske naklade Istina) i tu je pozadina zašto su ga strijeljali jer je u toj knjizi razotkrivao pogubnost socijalne filozofije i boljševizma za dušu čovjekovu, za spasenje ljudi, za vjeru u Boga. Prijeki vojni sud 18. lipnja 1945. u Dubrovniku izrekao mu je kaznu ‘smrti strijeljanjem i trajan gubitak građanskih prava’. Licencijat je postigao u Belgiji, a doktorirao je u Rimu 1942. s radom upravo na socijalnoj filozofiji boljševizma. Bio je neumorni propovjednik sve do onog trenutka kada su ga ni kriva ni dužna doveli u zgradu suda u Trogiru, odakle je odveden na strijeljanje na trogirsko groblje“, poručio je fr. Petar. Istaknuo je kako se 17. studenoga dominikanska obitelj spominje svih nedužno stradalih članova Dominikanskog reda koji su položili svoj život za Krista, izvijestila je Hrvatska dominikanska provincija.