Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomen žrtava u Međuvođama

Generalski Stol (IKA)

U subotu 24. rujna održana je 30. jubilarna komemoracija brojnim žrtvama, nedužnim domobranima i civilima, od strane komunističkih vlasti ubijenih u šumi Međuvođe između Tounja i Generalskog Stola na području Uprave šuma Ogulin.

Komemoriranje u nazočnosti stotinjak pripadnika Udruge hrvatski domobran iz Duge Rese, Udruge Kovan iz Generalskog Stola te članova Dobrotvornog podupirajućeg društva Sv. Marko Križevčanin iz Skradnika započelo je misom te molitvama kod spomen ploča poginulim braniteljima u Generalskom Stolu, kod kapele sv. Marka Križevčanina u Skradniku, kod spomenika žrtvama Domovinskog rata na groblju u Tounju te odlaskom u šumu Međuvođe gdje se održao središnji dio komemoracije.

Komemoraciji su nazočili županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, načelnik općine Generalski Stol Alan Halar, predsjednica općinskog vijeća općine Josipdol Anđelina Božičević i predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Ante Beljo, dok je duhovni dio predvodio župnik Generalskog Stola Mario Kralj.

Na misi u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Generalskom Stolu vlč. Kralj istaknuo je: „U našem odnosu s prošlošću vidi se koliko je netko u stanju da se uhvati u koštac sa sadašnjošću, a još više s budućnošću. Iz današnjeg čitanja vidimo kako su željeli zatrti prvu kršćansku zajednicu u Rimu, baš kao i naše žrtve. Budimo svjesni života naših najbližih i vodimo se mišlju našeg mučenika Miroslava Bulešića da je naša osveta oprost. Uništavanje drugih ne vodi nikamo, jer teže je raditi u miru. Da bi se nešto imalo treba se žrtvovati, ne samo za materijalnu imovinu, već za odnose prema bližnjima, obitelji, narodu”.

Vlč. Kralj predvodio je i molitvu kod spomenika poginulim braniteljima u središtu Generalskog Stola, kod spomenika poginulim braniteljima iz II. svjetskog i Domovinskog rata u Skradniku kao i kod spomenika poginulim braniteljima na općinskom groblju u Tounju.

Sudionici komemoracije su se zatim uputili do šume Međuvođe i Grubine jame u koju su, kao i pretpostavlja se u još brojne neistražene jame, partizani uz mjesne pomagače ubili i pobacali brojne nevine ljude. Komemoraciju je otvorio glavni organizator okupljanja predsjednik udruge Kovan Ante Jozo Ramić, koji je istaknuo: “Danas se sastajemo 30. godinu zaredom da odamo počast žrtvama koje su izgubile život, nadu i državu, što smo mi srećom ostvarili. To je sreća naših generacija. Ovdje se okupljamo radi njih ali i novih generacija da njeguju spomen na njihove žrtve.“

Predsjednik Udruge hrvatski domobran iz Duge Rese Miljenko Vdović podsjetio je na zbivanja prije 77 godina: „Danas smo se okupili po 30. puta da odamo počast hrvatskim civilima i vojnicima kod ovog Kristovog križa uz Grubinu jamu. Na prostor između rječica Globornice i Sušice partizani su doveli brojne sudionike križnog puta iz logora Dubovac i karlovačkih zatvora noćnim fantomskim vlakovima. To mjesto je samo jedna od brojnih neistraženih jama za pretpostavljamo više od 1500 vojnika i civila koji su tu bili smaknuti uz pomoć lokalnog življa. Ostali su u neobilježenim grobišta, bez dostojanstvenog pokopa i danas molimo za njihove duše. Ante Beljo je istaknuo da imamo mnoštvo ovakvih stratišta diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, a godišnje se komemoriraju žrtve na 40-tak takvih mjesta od Dakse, Udbine, Priboja, Boričevca, Španovice pa sve do Vukovara.”

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin zahvalila je braniteljskim udrugama i udruzi Kovan što su ih okupili na tom mjestu, “kakvih nažalost ima puno u našoj domovini. Dio je to naše teške povijesti koju ne smijemo ponoviti. Učimo djecu o našoj povijesti.”

Molitvu za sve poginule predvodio je na na kraju vlč. Kralj, dok je Ante Jozo Ramić pročitao pjesmu Stijepe Mijovića Kočana „Pohvala mladoj Hrvatici“.