Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomendan bl. Karla Austrijskog u Karlovcu

Karlovac (IKA)

Spomendan blaženoga Karla Austrijskog, posljednjeg hrvatskog kralja te naslovnog zaštitnika Bratstva, svečano je obilježen u nedjelju 24. listopada u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu.

Misno slavlje predvodio je župni vikar i duhovnik Bratstva bl. Karla Austrijskog fra Mate Bašić, a koncelebrirao je povjerenik za kulturna dobra i voditelj Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije te rektor crkve Krista Kralja na Mirogoju preč. Vlado Mikšić. 

Na misi su se okupila i brojna braća Bratstva blaženog Karla predvođena Generalnim vijećem Bratstva te ministrom Ivanom Batorom. Najviše je pak bilo mladića i muževa koji trenutno prolaze programe Exitus, Sapientia i Reditus u organizaciji Bratstva. Pjevanje su predvodila četvorica bogoslova i akolita i zbor Schola Cantorum Sancti Blasii iz Zagreba. Na misi su bili i pripadnici Karlovačke građanske garde. 

U propovijedi fra Mate je govorio o uzornom bračnom životu blaženoga Karla te njegove supruge, službenice Božje Zite, koji su od trenutka sklapanja ženidbe „jedno drugome pomagali stići u Nebo“. Ukratko je objašnjena i čvrsta povijesna povezanost grada Karlovca s posljednjom hrvatskom kraljevskom obitelji: naime, grad Karlovac, osnovan kao štit katoličke vjere Europe, a napose crkvu Presvetog Trojstva i franjevački samostan, neobično mnogo puta su posjećivali tadašnji austro-ugarski carevi, a ujedno hrvatski kraljevi, čime je simbolika obilježavanja spomendana blaženoga Karla u Karlovcu postala još veća. 

Svečanom slavlju prisustvovao je i predsjednik Hrvatske udruge za beatifikaciju kraljice Zite Claude Grbeša te brojni predstavnici civilnih vlasti.