Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomendan Gospe Fatimske

Tordinci (IKA/TU)

Spomendan Gospe Fatimske proslavljen je u četvrtak 13. svibnja u Župi Presvetoga Trojstva u Tordincima te Župi sv. Ilije proroka u Velikoj Kopanici.

Svečanu večernju misu u Tordincima je predvodio je župnik Župe Uzvišenja sv. Križa u Osijeku Ivica Martić u koncelebraciji domaćega župnika Josipa Erjavca i mr. Ivana Kunčevića, svećenik na studiju u Rimu.

U propovijedi vlč. Martić govorio je o važnosti pokore, molitve i odricanja. Naglasak je stavio na poniznost i malenost, istaknuvši kako se Gospa ukazala upravo malenima. Poručio je kako je vrlo važno usmjeriti svoju obitelj, napose djecu, na put vjere, molitve i žrtve jer bez žrtve nema ni duhovnih plodova. Na kraju mise uslijedila je procesija s Gospinim kipom oko župne crkve, a potom molitva litanija Gospi Fatimskoj. U Župi Tordinci Gospa Fatimska časti se svakoga 13. u mjesecu od svibnja do listopada.

U Župi sv. Ilije proroka u Velikoj Kopanici pobožnost Gospi Fatimskoj održava se četiri godine zaredom, a započela je 13. svibnja 2017. Od svibnja do listopada, svakoga 13. u mjesecu, vjernici se okupljaju na molitvu u crkvi, nakon koje kreće procesija oko crkve s kipom Gospe Fatimske. Za vrijeme procesije moli se krunica te se u crkvu ulazi pjevajući marijanske pjesme. Na kraju pobožnosti slijede završne molitve Gospi Fatimskoj.  Neki od sudionika procesije oko crkve idu na koljenima, a u pobožnostima sudjeluje do 40-ak vjernika. U zimskom i proljetnom vremenu, kada nema pobožnosti, u crkvi se održi predavanje o ukazanjima u Fatimi. Predavanja su održana i u susjednim župama: Velikoj Kopanici, Beravcima, Maloj Kopanici, Divoševcima, Kupini, Đakovu, Vrpolju i Garčinu, a bilo bi ih i više da nisu zapriječena pandemijom.