Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan Gospe Fatimske u Tordincima

Tordinci (IKA/TU)

Vjernici Župe presvetog Trojstva u Tordincima proslavili su u ponedjeljak, 13. svibnja 2024., blagdan Gospe Fatimske.

Euharistiju je predslavio župnik Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Ivankovu vlč. Krešimir Šaf uz koncelebraciju upravitelja domaće župe vlč. Josipa Erjavca.

U homiliji vlč. Šaf je podsjetio na različite Marijine zazive u litanijama te da je u zbornoj molitvi i kroz čitanja naglašen zaziv „Majko“. „Isus nam je s križa dao Mariju za majku i stavio nas pod njezinu zaštitu. Kad razmišljamo o svom odnosu prema Bogu mi se trebamo postaviti tako da je On učitelj. Kad razmišljamo o svom odnosu s nebeskom Majkom shvaćamo da je ona učiteljica naših života. Mi smo njezini učenici, kćeri, sinovi i djeca. Moramo učiti od nje. Zato je onima koji su bili kraj nje na svadbi rekla da naprave sve što njen Sin traži. Ona je samo uputila na Krista. Ona je samo pokazala smjer. Ne samo da od Marije možemo naučiti kako biti ponizni, nego možemo od Marije naučiti ovu dimenziju – sklanjam se da ovdje ispred mene stane Krist jer na prvo mjesto dolazi Bog. Marija nas uči da Krist bude na prvom mjestu, a onda ja i moji bližnji. Fatimska Gospa objavila se najmanjima. Troje djece ju je vidjelo. Zašto djeca? Zato što su nevina, jednostavna, čista i neiskvarena srca. Kad se objavila? Objavila se u najteže doba ljudske povijesti – kada je bio Prvi svjetski rat. Potaknula je da se moli krunica i da se moli za mir. Ne samo da se puška zaustavi nego da u srcima ljudi zasja opet Krist. On je rekao ‚Mir vam svoj ostavljam, mir vam svoj dajem.‘ Pozvala je na molitvu za obraćenje grešnika. Ona je kroz cijelu povijest dala jedno od najjačih oružja – krunicu“, naglasio je.

Prije završne procesije vlč. Erjavac je pročitao dopis koji je u župu  stigao 19. travnja 1958., a koji govori o pribavljanju i blagoslovu kipa Gospe Fatimske. Misno slavlje završilo je svečanom procesijom s kipom oko crkve uz marijanske pjesme te molitvom litanija i blagoslovom.

Prije euharistijskog slavlja vjernici su molili krunicu i pristupili sakramentu pomirenja.