Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomendan sv. Huberta proslavljen u Cetingradu

Cetingrad (IKA)

Spomendan sv. Huberta, zaštitnika lovaca, redovito se svečano slavi u župama Slunjskog dekanata, a ove godine središnja proslava lovačkih društava održana je u utorak 3. studenoga u Cetingradu, u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Misu u 18 sati predslavio je slunjski dekan i župnik mons. Mile Pecić, a suslavio je mjesni župnik Stanko Smiljanić i umirovljeni svećenik mons. Marijan Ožura.

Lovci su odgovorno, u skladu s epidemiološkim prilikama, s maskama i ograničenim brojem ušli u crkvu uz tradicionalno jelenje rogovlje.

Mons. Pecić u propovijedi je istaknuo primjer sv. Huberta koji je pročitao znak jelena s križem. Taj je znak promijenio njegov život. Mi živimo u drukčijim vremenima, ali i mi imamo Božje znakove koji nas upozoravaju. Bog ne ispunjava naše ludosti i željice nego svoj plan s nama, a to je naše spasenje. Slično kao dijete, ako želi napredovati u znanju mora slušati profesora. Bilo bi smješno kad bi dijete vodilo profesora. U Kristovoj školi učimo rasti u istini i ljubavi. U drami našega života možemo odlutati vođeni svojim egoizmom. Drama izgubljenog sina koji se vraća i doživljava očev zagrljaj najljepša je stranica sv. Pisma i uopće svjetske literature, rekao je slunjski župnik.

Lovci su na završetku mise, na čelu s predsjednikom cetingradskog društva Nikolom Mlincem, uručili darove vlč. Smiljaniću i mons. Peciću.

Proslava je okupila lovačka društva Lovnog ureda Slunj:  LD „Trčka“ Cvitović, LD „Korana“ Slunj; LD „Sokol“ Slunj, LD „Kuna“ Cetingrad, LD „Medvjed“ Rakovica, LD „Golub“ Drežnik Grad. Na misi je bila i načelnica Cetingrada Marina Kalić.