Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomendan sv. Marte, Marije i Lazara u osječkoj župi Uzvišenja Svetoga Križa

Osijek (IKA)

Spomendan sv. Marte, Marije i Lazara koji se slavi 29. srpnja proslavljen je u Župi Uzvišenja Svetoga Križa u Osijeku večernjim euharistijskim slavljem tijekom kojeg je župna Zajednica sv. Marte zahvalila za darove služenja časteći svoju nebesku zaštitnicu.

Misu je predslavio župni vikar Matija Aušić, a suslavio župnik Ivica Martić. Na kraju mise članice Zajednice sv. Marte predvodile su molitvu upućenoj svetoj zaštitnici domaćinstva, sluškinja, kuharica, pralja, radnica… zahvalivši Bogu za ostvarenje karizme služenja u župi čišćenjem, uređenjem i brigom o crkvenom interijeru (pospremanje crkve i župnoga prostora). Vrijedne ruke Zajednice sv. Marte okuplja župna sakristanka s. Marija (Marica) Jerković, redovnica Družbe sestara Naše Gospe. U petoj godini organiziranoga djelovanja „Marte“ (spremačice, čistačice, poslužiteljice gostiju) broje petnaestak radišnih župljanki koje se sabiru subotom na jutarnjoj misi te služenje počinju molitvom sv. Marti.

Liturgijsko čitanje, psalmi i napose evanđeoski ulomak (Lk 10, 38-42), u kojemu Marta prima Gospodina u kuću i poslužuje (dok njena sestra Marija sluša Božju), potaknuli su predslavitelja Aušića na razmatranje o služenju u ljubavi – u obitelji, o ljubavi koju vjernici imaju za svoju župnu obitelj u kojoj je (uz druge skupine) i Zajednica sv. Marte (nazvana u duhu poticaja i smjernica Druge sinode đakovačko-srijemske biskupije). „Danas molimo za naše obitelji. I razmislimo: na koje načine Isus želi da se više sprijateljimo s njim, kako želi ući u naše obitelji i ojačati ih svojom ljubavlju i kako nas želi upotrijebiti za pomoć? Bog želi ljubiti nas i naše obitelji na isti način na koji je to učinio obitelji Marte, Marije i Lazara. Iako nisu bili savršeni, ipak ih je volio. I isto želi učiniti i nama i našim obiteljima. Molimo, za naše obitelji i za postojanu vjeru koju je imala i sveta Marta koju danas slavimo! Čestitam župnoj skupini „Svete Marte“ koja neumorno, s puno ljubavi i žara revnuje, žrtvuje svoje vrijeme i ulaže trud u uređenje naše crkve i župnih prostorija. Neka vas sve čuva sv. Marta! I zajedno molimo zagovor ove tihe, ali jake svetice“, zaključio je Aušić. Slavljenice su spomendan zaključile druženjem.