Budi dio naše mreže
Izbornik

Sprovod i sprovodna misa vlč. Josipa Kalčića

Pula (IKA)

Pogreb vlč. Josipa Kalčića, umirovljenog svećenika Porečke i Pulske biskupije, održan je u četvrtak, 3. ožujka na pulskom gradskom groblju. Sprovodni obred predvodio je generalni vikar mons. Vilim Grbac., a sprovodnu misu porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan.

Vlč. Josip Kalčić, umirovljeni svećenik Porečke i Pulske biskupije, okrijepljen svetim sakramentima, blago je u Gospodinu preminuo u ponedjeljak, 28. 2. 2022. godine, u 87. godini života i 64. godini svećeništva. Pokopan je u četvrtak, 3. ožujka na pulskom gradskom groblju, a sprovodni obred predvodio je generalni vikar mons. Vilim Grbac. Sprovodnu misu, istoga dana u crkvi sv. Pavla apostola u Puli predvodio je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, koncelebriralo je dvadesetak svećenika.

Mons. Milovan je u prigodnoj homiliji, govoreći o vlč. Kalčiću istaknuo „rado se u ovoj prigodi prisjećamo njegove ljudske blizine jednostavnosti, skromnosti i dobrote kojima je pristupao svima u svojem pastoralnom radu. Bog ga je obdario dobrotom srca za svakoga čovjeka, a dao mu je i životne mudrosti kojom je znao procijeniti na pravi način prilike i ljude s kojima je dolazio u doticaj.“ „Zahvaljujemo ti, Gospodine Bože, za ovog svećenika koji nam bijaše blizak i drag i koji nas je sada napustio. Zahvaljujemo ti na svem prijateljstvu koje nam je od njega poteklo, za mir koji je unosio među nas. Zahvaljujemo ti što je u mijenama ovog nestalnog života zavrijedio da ga poštujemo. Molimo Te, ne daj da se izgubi išta od njegovih napora, ono što je živio i činio neka pridonese dobrobiti ovoga svijeta”, citirao je propovjednik iz obrednika.

„Dok zahvaljujemo za život i rad našega svećenika Josipa, ujedno molimo da nam Bog i nadalje podari dobrih svećenika koji će okupljati Božji narod, naviještati u svakome vremenu onoga koji je Put, Istina i Život, te sakramentima jačati vjernike zna putu života u hodu prema vječnosti.”

U ime svećenika, redovnika i redovnica ove dijeceze od pokojnika se je oprostio generalni vikar mons. Vilim Grbac. On je ukratko iznio životni put i tijek svećeničke službe pokojnika, a zatim je citirao naslov njegove diplomske radnje, „Duh ljubavi, poniznosti, služenja i pobožnosti crkvenih službenika“, istaknuvši da je on to doista i nastojao živjeti. Vjerujem da mnogi koji su ga upoznali u župama u kojima je djelovao mogu posvjedočiti da je svoje svećeništvo živio s puno ljubavi, razumijevanja, dobrote, služeći svima koji su mu bili povjereni. To su mogli osjetiti djeca i mladi koji su se pripremali na primanje sakramenata i koji su gledajući njegov primjer upoznali Isusa Krista i Njegovu Riječ. Njegovo služenje i strpljivost mogli su upoznati i drugi koji su po njemu upoznali Božju blizinu i utjehu u teškim momentima svoga života. Vlč. Josip je bio ponosan na svoje svećeništvo, a to njegovo poslanje krasila je jednostavnost i skromnost. On nije bio od onih koji ‘viču po trgovima’, kako kaže Sveto Pismo, ali svojim strpljenjem i razumijevanjem on nije ‘trsku napuknutu prelomio niti stijenja što tek tinja ugasio’. Nije bio sklon mnoštvu velikih riječi, više je djelima govorio o svojoj vjeri i o svome svećeništvu“ naglasio je mons. Grbac.

„Vlč. Josip Kalčić je cijeli svoj svećenički život brinuo za duhovne potrebe svih koji su mu bili povjereni, ali se zalagao i za očuvanje crkvi i crkvenih objekata i u vrijeme kada je u toj brizi bio prepušten sam sebi i svojim vjernicima“ nastavio je generalni vikar.

„Za njega je pisana riječ bila važna u svećeničkom poslanju, pokrenuo je izlaženje nekoliko listova u župama gdje je djelovao, nekoliko je godina surađivao s listom Ladonja vjerujući da se i putem pisane riječi može naviještati evanđelje svakome čovjeku na njemu prihvatljiv i razumljiv način“, naglasio je mons. Grbac te je napomenuo i činjenicu da je vlč. Kalčić u mirovini objavio knjigu „Crkve i crkvice Sutlovreštine i okolice“. „Upravo ta knjiga itekako govori o njegovo ljubavi i poštovanju koje osjeća prema tim materijalnim znakovima vjere koje osjeća prema tim materijalnim znakovima vjere u sredini i podneblju geje je kao svećenik djelovao“, rekao je mons. Grbac.

„Ovih se dana već drugi put opraštamo od naših svećenika, a u svega nekoliko godina polako odlazi cijela generacija svećenika naše Porečke i Pulske biskupije koji su svojim služenjem i svojim dosljednim svećeničkim životom ostavili neizbrisiv trag u povijesti naše istarske Crkve i mnogih naših župa. Svi oni ostavili su dubok trag u životima mnogih vjernika, ostavili su pravi primjer kako se slijedi Isusa Krista i kako se živi svoju vjeru u svećeničkom pozivu. Nadam se da će i naši mladi svećenici i svećenički kandidati znati prepoznati njihov primjer i slijediti sve ono dobro što su nam oni ostavili. Nadamo se da će njihov dobra primjer i dalje živjeti u životima nas svećenika, ali i vjernika koji ih se sa zahvalnošću sjećaju“ zaključio je mons. Grbac.

Mnoštvo vjernika okupljenih na sprovodnoj misi iz župa kojima je tijekom svoje svećeničke službe upravljao najbolji su pokazatelj koliko su ga ljudi voljeli i cijenili.

Osim svih navedenih osobina koje su ga krasile još jednu njegovu vrlinu treba spomenuti, u svim župama gdje je djelovao nastojao je podignuti kvalitetu crkvenog pjevanja, osnovati zborove te vjernike, a napose mlade oduševiti za liturgijsku glazbu. Svjestan važnosti tog segmenta liturgije u svim je župama nastojao formirati i mlade orguljaše. Iako je na sprovodnoj misi bilo dogovoreno da će svirati orguljaš župe sv. Pavla te pjevati nekolicina članova zbora, providnost je htjela da mu na sprovodnoj misi orgulje svira mlada orguljašica Ivana Mališa iz Svetog Lovreča Pazenatičkog, posljednje župe kojom je vlč. Kalčić upravljao prije umirovljenja, a članovima Župnog zbora sv. Pavla pridružili su se i brojni pjevači iz njegovih bivših župa.

Veliko dobro koje je on svojim djelovanjem podario ljudima i mjestu uvidjela je i Općina Sveti Lovreč koja mu je 2016. dodijelila Nagradu Općine. Vlč. Kalčić je upravo primajući tu nagradu, u zahvalnom obraćanju sažeo bit svoga života i poslanja: „Ja vjerujem u Boga, svoj svećenički poziv shvatio sam kao svakodnevni pokušaj da svoju vjeru prenosim na druge, poštujući osobne svjetonazore svakog pojedinca”.