Budi dio naše mreže
Izbornik

Srebrna misa popa Antuna Luketića

Zagorje Ogulinsko (IKA)

Jubilarnih 25 godina svećeništva proslavio je u nedjelju 4. kolovoza u rodnoj župi sv. Jurja u Zagorju Ogulinskom pop Antun Luketić, čuvar svetišta Gospe od čudesa u Oštarijama te župnik Oštarija i Cerovnika.

Luketića je prije 25 godine za svećenika u Rijeci zaredio tadašnji riječko-senjski nadbiskup Anton Tamarut zajedno s Ivanom Nikolićem koji je sudjelovao na ovoj proslavi. Na misi je propovijedao mr. Ivan Stošić, koji je propovijedao i na mladoj misi popu Luketiću 1994. godine održanoj u dvorištu Frankopanskog kaštela u Ogulinu. Koncelebrirali su i domaći župnik Zagorja i ogulinski dekan dr. Željko Blagus, župnik Josipdola Petar Šporčić, svećenik Krčke biskupije Zvonimir Badurina Dudić te svećenik novomeške biskupije i po majci domaći sin Branko Jurejevčić. Na misi je sudjelovao i domaći bogoslov Krunoslav Brajdić. Liturgijsko pjevanje na staroslavenskoj misi predvodio je župni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Franje Puškarića.

Župnik dr. Blagus na početku je čestitao četvrt stoljeća svećeničkog djelovanja slavljeniku tijekom kojih je bio ustrajan u službi narodu i bio poticaj mladima. Nastavio je put svojih slavnih prethodnika Alojzija Kuncea i Jurja Petrovića. Dr. Blagus poklonio je slavljeniku, inače zaljubljeniku u povijest ogulinskog kraja, grafiku biskupa Nikole Modruškog.

Mr. Stošić je u homiliji govorio o značenju svećeništva i svećenika.

To je susret s Bogom, jer svećenik predstavlja Krista. Svećenik je sredstvo kojim se služi Krist i on preko njih ulazi u pojavnost. Nije danas središnja točka proslave Ante nego Isus koji preko njega djeluje. Svećenik je znak koji upućuje na Krista i to mu je zadatak cijeli život. I svi vjernici laici pozvani su uprisutnjivati Boga gdje rade i žive, ne samo u obitelji, zaključio je vlč. Stošić te zaželio slavljeniku da svoje župe drži otvorenima za Kristovo djelovanje. Laicima je poručio da molitvama podupiru svećenike.

Slijedio je prinos darova u kome su sudjelovali župljani iz svih župa u kojima slavljenik djeluje. Vlč. Ivan Nikolić pročitao čestitke popu Luketiću zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, šibenskog biskupa Tomislava Rogića i gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića.

Drugi dio slavlja nastavljen je ispred crkve uz glazbeni nastup domaćeg KUD-a Sv. Juraj i čestitke popu Luketiću od brojnih prijatelja, rodbine i župljana za dosadašnji plodni pastoralni rad na njivi Gospodnjoj. Koliko je slavljenik odan pastoralnoj misiji i marijanskoj pobožnosti pokazuje i odluka da je sve koji su mu htjeli za jubilej uručiti poklone pozvao da ta sredstva uplate za obnovu oštarskog svetišta.

Ključne riječi:
pop Antun Luketić srebrna misa