Budi dio naše mreže
Izbornik

Središnja proslava svetkovine Presvetog Srca Isusova na Voštarnici

Zadar (IKA)

Na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, u petak 24. lipnja, večernju misu na Voštarnici u Zadru predslavio je opat predstojnik Slavenske benediktinske kongregacije sv. Vojtjeha-Adalberta o. Jeronim Adam Marin s Ćokovca.

Euharistijsko slavlje započelo je pozdravom župnika fra Bojana Rizvana koji je čestitao okupljenim vjernicima svetkovinu i naglasio da po bogoslužju Crkve uranjaju „u samo otajstvo njegove ljubavi, svetosti i vječnosti“ te da je Kristovo probodeno srce nebesko vrelo pred kojim stoje u tom slavlju.

Opat Jeronim, pozdravivši štovatelje Presvetog Srca, rekao je da je iznova to isto srce pripravilo gozbu kojoj pristupaju te ih je pozvao na kajanje za svoje grijehe koji priječe puninu radosti.

Homiliju je predslavitelj započeo riječima apostola Pavla da u toj svetkovini čitaju način kako „Bog pokaza ljubav svoju prema nama“. Istaknuo je da ih u slavlju vjere ne okuplja neka ideja ili misao, nego stvarnost ljubavi koja se očitovala u tijelu. „Ljubav uvijek traži tijelo. Ona je čin, djelo, a nije misao ili ideja. Ljubav ima suze i znoj, krv i tijelo“, spomenuo je opat Jeronim te rekao da to postaje vidljivo i u Kristovu srcu.

„Ova nas svetkovina podsjeća na Božje traženje čovjeka. Ali nije samo današnja svetkovina ispunjena navještajem Božje rijeci koja intime govori. Zapravo je cijelo Sveto pismo Božje traganje za čovjekom“, rekao je predslavitelj.

Podsjetio je na prve stranice Pisma kad Bog traži Adama te Adamov bijeg i skrivanje od Gospodina. „Nije smokvino lišće bilo dovoljno Adamu da sakrije svoju sramotu i stid pred Gospodinom. On zna da ga Gospodin poznaje mnogo dublje. Zato i nama, kad se skrivamo nije dovoljno današnje smokvino lišće kojekakvih poroka i nadomjestaka.“

U nastavku homilije opat je ustvrdio da se svetkovina Presvetog Srca Isusova slavi na drugi petak poslije svetkovine Duhova. Naglasio je da i danas naviještena riječ apostola Pavla podsjeća na Duhove jer je po Duhu razlivenom u srcima našim darovana nam nada.

„Baš zbog toga je ova svetkovina Kristova srca blagdan nade, a Katekizam Katoličke Crkve uči da ‚krepost ufanja odgovara čežnji za srećom što ju je Bog stavio u srce svakoga čovjeka‘“, istaknuo je opat Jeronim.

Podsjetio je okupljene da ih i sam petak podsjeća na Kristov križ u kojem se na najizvrsniji način dogodio susret Boga i čovjeka. Pozvao ih je da njihov život ne bude paralelan s Božjim životom, rekavši da matematičkim govorom paralele su zamišljene linije koje se sijeku u beskonačnosti ili u vječnosti. „Neka naš život bude u skladu s Gospodinom kako bi bio ispunjen nadom i puninom Kristove ljubavi“, naglasio je opat s Ćokovca zaključujući propovijed.

Na kraju mise riječ zahvale uputio je župnik Rizvan koji je, istaknuvši da je ljubav Kristova srca zahvatila mnoge, okupljenim župljanima i dobročiniteljima zahvalio što su oni sami njegovoj redovničkoj zajednici često objava blizine Kristova srca. Zahvalio je i sestrama milosrdnicama koje djeluju u župi, župnom zboru, ministrantima i suradnicima, a prenio je čestitke i zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i imenovanoga zadarskog nadbiskupa koadjutora Milana Zgrablića, te bivših župnika.

Spomenuo je da je svetkovina Presvetog Srca i dan posvete svećenika te je pozvao okupljeni narod da mole za svećenike, nova svećenička zvanja, kao i za mons. Zgrablića koji će u subotu 25. lipnja biti zaređen u zadarskoj katedrali. Na koncu je zahvalio i predslavitelju opatu Jeronimu što je s ljubavlju i jasnoćom razlomio Božju riječ te tako darovao „dašak mirnoće i svježine ćokovskog brda ovom užurbanom i nemirnom gradu Zadru“.

Nakon zahvale, predslavitelj je izmolio Posvetnu molitvu Presvetom Srcu Isusovu pred kipom Srca Isusova te blagoslovio Božji narod.