Budi dio naše mreže
Izbornik

Središnje ekumensko molitveno slavlje u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji

Zagreb (IKA)

Središnje ekumensko molitveno slavlje u okviru ovogodišnje svjetske Molitvene osmine za jedinstvo kršćana održano je u Zagrebu u nedjelju 22. siječnja u bogoslužnom prostoru pored župne crkve u Remetama.

Molitveno slavlje predvodili su predstavnici šest kršćanskih Crkava zagrebačkog područja preč. dr. Marijan Franjčić, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog, predsjednik Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog, iz Katoličke Crkve; o. Petar Kozakiević, đakon Srpske Pravoslavne Crkve iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske; o. Kirko Velinski protojerej stavrofor Ohridske arhiepiskopije Makedonske Pravoslavne Crkve iz crkvene općine sv. Zlata Meglenska u Zagrebu; biskup Branko Berić iz Evangeličke (luteranske) Crkve u Republici Hrvatskoj; biskup Peter Szen, iz Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Hrvatskoj i gosp. Momir Blažek, starješina iz Baptističke Crkve Zagreb.

Uz molitve, pozdrave i prigodne nagovore navedenih šest predmolitelja, biblijsko čitanje iz knjige proroka Izaije koje sadrži geslo i glavnu poruku ovogodišnje Molitvene osmine „Učite se činiti dobra djela: pravdi težite“ (Iz 1, 17) pročitao je o. Ivan Pleše; evanđelje s Isusovom poukom „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“ (Mt 25, 31-40) navijestio je o. Jure Zečević, tajnik Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog; pripjevni psalam recitirala je s. Marija Bilanović, a molitvene zazive predmolila je Miljenka Kuridža, obje članice istog Povjerenstva.

Svi predstavnici kršćanskih Crkava bili su nazočni i na euharistijskom slavlju koje je prethodilo ekumenskoj molitvi i koje je predvodio remetski župnik o. Antonio Mario Čirko. On je na početku misnog slavlja poimenično pozdravio sve predstavnike kršćanskih Crkava, remetske župljane, slušatelje Hrvatskog katoličkog radija i sve gledatelje Hrvatske televizije koja je od 9.30 do 11 sati uživo prenosila cijeli program.

Liturgijsko pjevanje predvodili su Zbor Župe i Svetišta Pharmacopaea Coelestis – Ljekarna Nebeska te članice i članovi Zbora mladih – Advocata Croatie kojima je ravnao maestro Tomislav Habulin. Tijekom slavlja asistirali su karmelićanski bogoslovi: br. Augustin Tomić, br. Tomislav Sakač, br. Hrvoje Škiljo i br. Ivan Čičak.

Na završetku Središnjega molitvenog slavlja za jedinstvo kršćana 2023. domaćinima: župi, svetištu i karmelićanima u Remetama kao i svima koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji slavlja zahvalio je predsjednik Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog preč. Marijan Franjčić.