Budi dio naše mreže
Izbornik

Srijeda u Nacionalnom svetištu u Karlovcu: Sv. Josip i Edith Stein primjer dobrih vjernika

Karlovac (IKA)

Postalo je ustaljeno da svake srijede Josipovi hodočasnici ispune Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu, tako je bilo i 9. kolovoza kada je svečanu misu predvodio umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije vlč. Josip Vnučec, a među hodočasnicima toga dana bili su i Hrvati koji rade u Švicarskoj i Njemačkoj.

Misu je koncelebrirao upravitelj svetišta mons. Antun Sente, ml., dok su pjevanje predvodili članovi župnog zbora „Sveti Josip“ pod ravnanjem s. Blandine Rakarić, KBLJ, uz orguljsku pratnju mo Krešimira Klarića.

U propovijedi vlč. Vnučec prikazao je život karmelićanke svete Terezije Benedikte od Križa, odnosno židovke Edith Stein koja je zemaljski život završila mučeničkom smrću u nacističkom logoru te ustvrdio kako Gospodin nije htio proglasiti mudrom svaku ženu koja pođe za Isusom u Kraljevstvo Božje nego onu koja tamo s njim stigne, nije obećao radost vječnu onima koji pođu, nego onima koji stignu, ni onima koji radosno prihvate nasljedovanje Isusa, već onima koji u tome do kraja ustraju, stoga nama se pitati jesmo li među mudrima djevicama koje nasljeduju Krista ili među onim drugima. Naime svima je zajednička činjenica da idu ususret zaručniku, čekaju ga, imaju svjetiljke, te i jedne i druge klonu i pozaspu. Razlikuj ih činjenica posjedovanje dovoljno ulja za ulazak na svadbenu svečanost. Svi mi kršćani po krstu smo postali dio zajednice koja očekuje Kristov dolazak, idemo mu ususret. Darovane su nam svjetiljke kojima možemo pobijediti tamu grijeha i postati sol zemlje i svjetlost svijeta. Poput djevica i mi se prečesto umaramo, odustajemo i dopuštamo da nas san omami. Ono što nas razlikuje jest posjedovanje dostatnog ulja. Stoga nije dovoljno biti kršten i član Crkve, već je potrebo svoje temeljno opredjeljenje mudro jačati konkretnošću djelotvorne ljubavi i u tome ustrajati, a dobar primjer su nam sveta Terezija Benedikta od Križa kao i sveti Josipa kojega ovdje na osobit način častimo, rekao je u propovijedi vlč. Vnučec.