Budi dio naše mreže
Izbornik

Srijemski Dom za stare i siromašne "Sveta Elizabeta" izgrađen je sredstvima Caritasa Bolzano–Bressanone

Maradik (TU) (IKA)

Katolička crkva slaveći svetu Elizabetu Ugarsku, slavi simbol i zaštitnicu rada sa siromašnim osobama. Upravo po ovoj svetici Dom za stare i siromašne u Maradiku dobio je ime. Dom je započeo sa radom prije dvije godine. Danas, gledajući situaciju u domu uočavamo toplu obiteljsku atmosferu. U domu je trenutno smješteno 7 osoba, a svaka od njih na svoj način daje doprinos izgradnji i razvoju lijepog života u domu.

Osobe koje ovdje žive veoma su aktivne u obavljanju različitih poslova, bilo da je to rad u vrtu ili uzgoj domaćih životinja, pripremanju zimnice ili uređenju samog doma što se može uočiti kod svake posjete. Upravo to je jedan od razloga da je dom Sveta Elizabeta postao prepoznatljiv u cijeloj okolini, što se vidi i kroz zainteresiranost osoba za boravak u njemu.
Veliki doprinos za funkcioniranje doma dolazi od strane župnika preč. Božidara Lusavca koji je u ime Srijemske biskupije upravlja domom.  Vidljivo je nastojanja da se korisnici Doma uključe u aktivnosti župe Maradik. Stoga, neke od korisnica doma imaju zaduženje za uređenje, kićenje ili druge aktivnosti u crkvi.

Također, zbog potrebe, Caritas Srijem je potpisao memorandum o suradnji sa Centrom za socijalni rad u Inđiji, jer nekima od korisnika doma već je pružana usluga i pomoć iz centra za socijalni rad. Stoga se Caritas Srijem memorandumom o suradnji obvezao osigurati apartman za izvanredne potrebe centra.
“Dom Sveta Elizabeta namijenjen je za siromašne i napuštene osobe, koji su živjeli u teškim uvjetima za današnje vrijeme. Ovaj dom izgrađen je sredstvima Caritasa Bolzano–Bressanone, koji su također, uz ovaj projekt, partneri i na drugim projektima koje sprovodi Caritas Srijem na teritoriji Srijemske biskupije.  Suradnja sa Caritasom Bolzano–Bressanone traje 20 godina i ovom prilikom slaveći svetu Elizabetu Ugarsku, želimo izreći zahvalu Caritasu Bolzano–Bressanone zbog osjećaja za pomoć koja je pružana cijelo vrijeme, a vidljiva je kroz konkretnu pomoć jednoj maloj biskupiji na ovim prostorima. Kroz vrijeme partnerstva, posjećivali su nas biskupi, prvo mons. Wilhelm Egger, a zatim i mons. Ivo Musser, za čijeg vremena je i donesena odluka o izgradnji ovog doma. Za istaknuti je da su svi biskupi biskupije Bolzano–Bressanone, zatim direktori, koordinatori i ostali djelatnici Caritasa Bolzano–Bressanone uvijek osjećali i doživljavali Srijemsku biskupiju prijateljskom biskupijom, što je uvijek bilo vidljivo kroz toplinu naših susreta, a takav odnos vidljiv je i danas”, priopćili su iz Srijemske biskupije.