Budi dio naše mreže
Izbornik

Srpski patrijarh Porfirije posjetio Jasenovac, među uzvanicima i požeški biskup Škvorčević

Jasenovac (IKA)

Novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne Crkve Porfirije posjetio je u nedjelju 28. veljače pravoslavni manastir i crkvu Svetih jasenovačkih novomučenika gdje ga je primio pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk. Među brojnim uzvanicima bio je i požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog.

Patrijarh Porfirije je zajedno s episkopom Jovanom, svećenicima, monasima i monahinjama te brojnim vjernicima predvodio molitvu u kapeli posvećenoj jasenovačkim mučenicima. Episkop Jovan pozdravio je patrijarha Porfirija i zahvalio mu što je nakon jučerašnjeg posjeta Banovini došao u Jasenovac pokloniti se žrtvama. Naglasio je kako je ovdje u Jasenovcu kajanje najprimjereniji pristup onome što se zbivalo u prošlosti, o čemu govori Nedjelja izgubljenog sina u Pravoslavnoj Crkvi.

Srpski patrijarh Porfirije: Svaki narod je stvoren da bude narod Božji

Patrijarh Porfirije kazao je kako je Jasenovac mjesto velikog stradanja te je potrebno molitvom se spomenuti svih ovdašnjih nevinih žrtava. Istaknuo je da prigodom svakog posjeta Jasenovcu osjeća suzne molitve jer su na ovom mjestu ljudi pokazali koliko se mogu otuđiti od onoga što je u njih položio Gospodin. Spomenuo je kako je svaki narod stvoren da bude narod Božji, a oni ljudi, koji su u Jasenovcu učinili zlodjela, isključili su se iz svakog naroda.
Podsjetio je kako je i sam osjetio glas mučenika koji pozivaju na pokajanje za učinjene grijehe. Patrijarh je u svom obraćanju vjernicima podsjetio na lijepe riječi, podršku i ljubav koje je doživio tijekom svojeg boravka u Zagrebu.

Među posebnim pozdravima koje je uputio spomenuo je i biskupa Škvorčevića, rekavši:
“Velika je radost što je danas prisutan i požeški biskup Antun Škvorčević s kojim sam dijelio mnoge nevolje, ali i dobra. Zajedno s vladikom Jovanom, uz pomoć Božju, ulagali smo napore u nadilaženje distanci i nesporazuma nadavši se da je Bog taj koji sve iscjeljuje”.

Biskup Škvorčević darovao patrijarhu Porfiriju ručno uvezano i bogato ilustrirano izdanje Biblije 

Po završetku molitve, patrijarh Porfirije zadržao se u manastirskim prostorima s užim krugom uzvanika, među kojima je bio i biskup Antun Škvorčević, s kojima je razgovarao o odnosu hrvatskog i srpskog naroda te dviju sestrinskih Crkava.
Biskup Škvorčević darovao je patrijarhu Porfiriju ručno uvezano i bogato ilustrirano izdanje Biblije u nakladi Kršćanske sadašnjosti i Mozaik knjige, čije tekstove prati slikovna građa iz zbirke Austrijske nacionalne knjižnice u Beču, a koje je knjižnici darovao habsburški dvor. U posveti je biskup Antun Škvorčević napisao: “Njegovoj svetosti gospodinu Porfiriju prigodom izbora za srpskog patrijarha i prvog susreta u Republici Hrvatskoj, uz izraze posebnog poštovanja i molitvu da Bog blagoslovi naša zajednička nastojanja oko naviještanja Evanđelja praštanja i pomirenja”.