Budi dio naše mreže
Izbornik

Stadlerovo proslavljeno u sarajevskoj katedrali

Sarajevo (IKA)

Na blagdan Krštenja Gospodinova, u nedjelju 8. siječnja, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu proslavljen je Stadlerov dan. Misno slavlje, kojemu je prethodila molitva krunice, predslavio je vlč. doc. dr. sc. Josip Knežević, prenosi KTA.

U propovijedi je vlč. Knežević govorio o blagdanu Krštenja Gospodinova kojega je predstavio kao + vrstu ‘mosta’ između božićnog vremena i onoga što dolazi trideset godina nakon božićnih otajstava, a to je krštenje Isusovo na rijeci Jordanu. Nazočne je pozvao da se preispitaju koji su to duhovni plodovi u njihovim životima. „Ako kažemo ‘neka je i taj Božić prošao’, onda smo promašili istinsku bit Božića“, istaknuo je vlč. Knežević koji je potom potaknuo na razmišljanje kako bi sljedeći Božić proslavili u duhovnome ozračju i radosna srca.

U nastavku propovijedi vlč. Knežević je govorio o Ivanu Krstitelju koji je upozoravao ljude na njihove grijehe i podjeljivao krštenje za obraćenje od grijeha. Podsjetio je da se u tu kolonu grješnika uključio i Isus, sveti i bezgrješni, kako bi se solidarizirao s ljudima. Naglasio je da Isusu zapravo nije bilo potrebno Ivanovo krštenje, ali da se dragovoljno ponizio i poistovjetio s nama ljudima.

„No, u tom času Bog Otac potvrđuje Isusovo božanstvo i svjedoči: ‘Ovo je Sin moj ljubljeni, u njemu mi sva milina’“, rekao je vlč. Knežević, ističući da je Ivan bio iznenađen i začuđen zbog Isusovog svrstavanja među grješnike. „Time se jasno pokazuje da je Ivan bio svjestan tko stoji pred njim. Iako je Isus Bog i čovjek, on se kao čovjek želio u svemu poistovjetiti s nama ljudima i prihvatiti sve ovo što je naše. Time nam je pokazao kako trebamo živjeti i kako trebamo slijediti put koji nas vodi k Bogu“, rekao je vlč. Knežević.

Propovjednik je potaknuo prisutne da razmišljaju o svom krštenju „koje je kao klica iz koje trebamo rasti i razvijati se kao pravi vjernici“. Naveo je kako se kod današnjih kršćana „osjeća zamor“ te se čini kao da su postali „nezainteresirani za Krista i Njegovu Riječ“. Stoga smatra da je potrebno govoriti o novoj evangelizaciji i poticati da se „probudimo iz duhovnog drijemeža te da primjerom svoga života mijenjamo svijet“.

Na kraju misnoga slavlja na grobu sluge Božjega Josipa Stadlera izmoljena je molitva za njegovo proglašenje blaženim, prenosi KTA.