Budi dio naše mreže
Izbornik

Stadlerovo u srpnju u sarajevskoj prvostolnici

Sarajevo (IKA/KTA)

U sarajevskoj prvostolnici 8. srpnja misom je obilježen dan na koji se na poseban način prisjeća prvoga vrhbosanskog nadbiskupa sluge Božjega Josipa Stadlera, objavila je Katolička tiskovna agencija.

Euharistiju je predslavio postulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega nadbiskupa Stadlera mons. Pavo Jurišić. Posebno se molilo za njegovo proglašenje blaženim, kao i za sve štovatelje i za one koji se zalažu za njegovo proglašenje.

Slavlju je prethodila molitva krunice uz prigodna razmatranja, koju su predmolile sestre Služavke Maloga Isusa i kandidatica Nikolina Cvitanović, moleći zajedno s okupljenim vjernim pukom Božjim.

U prigodnoj propovijedi na temelju naviještene Riječi, mons. Jurišić dotaknuo se najprije proroka Hošee, koji ukazuje na ono što je Bog učinio Izraelu, kako je urodilo plodom, ali sve je krenulo naopako kada je srce izabranog naroda postalo prijevarno. Pozvao je sve da u životu počnu krčiti novo polje na kojemu će biti posijano sjeme pravednosti.

„Tako možemo shvatiti i oblik poslanja apostola, jednostavnih i običnih ljudi, pobožnih i grješnih kojima je Isus dao sasvim jasan zadatak“, kazao je. „Apostoli dobivaju sasvim konkretna zaduženja i ovlasti. Te ovlasti nisu gospodarenje i vlast nad drugima, nego vlast nad nečistim dusima, vlast nad zlom da ljudima pomognu u borbi protiv zla i da ih oslobode od Zloga. Isus ih je izabrao među pukom da osnuje s njima svoju Crkvu koja će isto tako biti sastavljana od pobožnih i grješnika.“

Ali nastavljajući dalje u propovjedi mons. Jurišić naglasio je kako „to nije govor samo o apostolima, nego se radi o pozivu i poslanju svakoga od nas. Zadaća nam je ista. Svatko je od nas koji smo kršteni, pozvan i poslan ljudima pronositi Radosnu vijest, biti svjedokom Evanđelja i ljudima pomoći u borbi protiv zla.“ To je poziv i nama da se najprije među sobom ostvarimo kao kršćani i da dajemo svjedočanstvo o Bogu i njegovoj ljubavi za sve ljude, zaključio je mons. Jurišić.

Propovijed je završio riječima „Sijte pravednost, požet ćete ljubav!“ A za dubok osjećaj pravednosti, naveo je primjer sluge Božjeg Josipa Stadlera, koji je bio osjetljiv kad su bila ugrožena prava malih i nepoznatih ljudi, za koje se zauzimao. Stadler je to konkretno živio, a mons. Jurišić ukazao na primjeru Stadlerove zauzetosti za jednu skromnu, dobroćudnu i poniznu djevojku, što veoma uvjerljivo potvrđuje Stadlerovu krjepost.

Po završetku popričesne molitve, svi su ostajući na svojim mjestima, kao i oni koji su se okupili oko groba sluge Božjega Stadlera, pod vodstvom mons. Jurišića uz prigodne molitve izmolili i molitvu za proglašenje blaženim nadbiskupa Stadlera, objavila je KTA.