Budi dio naše mreže
Izbornik

Stari Grad: Obnovljena Bratovština sv. Roka

Stari Grad (IKA)

U župi Stari Grad na otoku Hvaru, na inicijativu župnika don Marka Plančića, u petak 21. lipnja nanovo je ustanovljena Bratovština sv. Roka, zaštitnika našega najstarijega grada. Obnovljena bratovština ima šesnaest, većinom mladih članova, čiji je predsjednik Neno Šoljan.

Tim povodom u crkvi Sv. Roka u Starom Gradu, koju je u XVI. stoljeću uz istočnu stranu svoga Tvrdalja podigao Petar Hektorović, u nedjelju 23. lipnja svečano euharistijsko slavlje predvodio je umirovljeni hvarski biskup Slobodan Štambuk, a koncelebrirao je župnik Plančić. Kod oltara su posluživali članovi obnovljene bratovštine. Liturgijsko pjevanje predvodili su župni zbor crkve Sv. Stjepana I., pape i mučenika, te župni zbor sv. Reparate, koji je tom prigodom proslavio desetu obljetnicu djelovanja. Zborovima je ravnala Meri Pavičić Donkić, a za orguljama je svirala Lukrecija Lučić Lavčević.

Župnik Plančić je pozdravio biskupa Štambuka i vjernike, osobito bratime obnovljene bratovštine. Čestitao im je, napominjući kako će njihova uloga biti ponajprije ceremonijalnog karaktera. Izrazio je nadu da će ih biti još više i da će bratimi svojim djelovanjem pridonijeti obnovi kršćanskoga života u župi Stari Grad. Stoga je pozvao svoje župljane, osobito one mlade, da se uključe u ovu bratovštinu.

Biskup Štambuk izrazio je radost zbog ponovne uspostave ove bratovštine i što je sudionik ovog svetoga i povijesnoga čina. Zahvalio je župniku Plančiću za sva nastojanja oko obnove ove bratovštine čije je članove i njihovu prepoznatljivu odjeću blagoslovio prije kratke prigodne propovijedi, pozivajući članove bratovštine da to odijelo poštuju, da u njemu budu prepoznatljivi i da svojim vladanjem budu dostojni tog odijela.

„Ja zamišljam kako je Isus jutros, kad su se probudila ova šesnaestorica, zagrlio svakoga od njih i poljubio ih. I rekao Isus svakome od njih: ‘Dobro me zastupaj. Neka ti haljina koju primaš i koju ćeš nositi bude na čast i ponos, da se najprije tvoja rodbina s tobom raduje i da se tvoja župa s tobom raduje, da se s tobom raduje tvoj narod kojemu pripadaš“, rekao je biskup Šambuk i istaknuo: „Od sada će Stari Grad za vanjsku prepoznatljivost imati dvije oznake. To su već proslavljeni naši Faroski kantaduri i to je od sada Bratovština sv. Roka, kao vanjski prepoznatljivi znak nečega što mora izvirati iznutra. Najprije vam, poštovani i dragi bratimi, od srca želim da ovo bude obnova vaše duhovnosti, da ovo bude obnova vaših ljudskih i kršćanskih vrijednosti, da budete hrabri u predstavljanju svoje vjere; da s ostalim bratovštinama otoka Hvara i Hvarske biskupije budete ne samo ukras naših crkava, što doista i jeste po odijelu koje nosite, nego da budete ukras koji će riječju i djelom pokazati svoje ljudske i kršćanske vrijednosti. I to zovem hrabrošću, jer danas mnoge kršćanske vrijednosti nažalost nisu prihvaćene, nego su pogažene, zaobiđene i ismijane. Vi, dragi bratimi sv. Roka, vi nemojte tako. Vi budite drukčiji, oni koji svjedoče svoju vjeru i koji svoju vjeru i svog Boga dobro predstavljaju, muški ih predstavljaju. Kao bratimi velikoga sv. Roka koji se u Starome Gradu naveliko časti, jer je bio prepoznatljiv u činjenu dobra, budite uzori svojim sugrađanima. Drago mi je što vidim kako s vama tako mladima mladost ide naprijed i kako će mladost Staroga Grada u bratovštini sv. Roka prepoznati svoju ljudsku i kršćansku šansu“, poručio je biskup Štambuk te potaknuo ostale vjernike da se uključe u ovu bratovštinu i da članove ove bratovštine podrže da ostanu vjerni prvotnom idealizmu, da budu ustrajni u vjeri, u lijepom ljudskom i kršćanskom ponašanju i u nasljedovanju sv. Roka.

„Dragi bratovštinari, dok vam čestitam, dok se skupa s vama radujem, želim vam ustrajnost u dobrim i lijepim željama biskupa Petra Palića i mene te svih naših svećenika i dobronamjernih vjernika“, rekao je biskup Štambuk.

Na donjem pragu ulaznih vrata crkve Sv. Roka u Starom Gradu piše: „Neka je pokoj članovima bratovštine sv. Roka koji ovdje počivaju“.