Budi dio naše mreže
Izbornik

„Starost – naša budućnost“

Vatikan (IKA)

Papinska akademija za život i Dikasterij za cjeloviti ljudski razvoj objavili su 9. veljače dokument „Starost – naša budućnost“ u kojem pozivaju na promjenu društvenoga odnosa prema starosti i potiču nove modele palijativne njege, prenosi Vatican News.

Na temelju iskustva posljedica pandemije koronavirusa Sveta Stolica poziva na novo vrednovanje starosti i starijih osoba. Uz nove načine skrbi o starijima u dokumentu se kao preduvjet kulturne promjene ističe neophodnost promjene svijesti. Diljem svijeta nerazmjerno visok broj preminulih od Covida 19 u domovima za umirovljenike i palijativnim ustanovama upozorava da nešto nije u redu s odnosom društva prema starijim osobama. Demografsku promjenu koja je već duže vrijeme na djelu u dokumentu se naziva „kulturalnim, antropološkim i ekonomskim izazovom“.

Starije osobe koje više ne sudjeluju u proizvodnom procesu nisu teret i trošak već dar i obogaćenje. Da bi se to i koristilo, potrebna je puno veća otvorenost i suradnja mladih i starijih ljudi, istaknuo je na predstavljanju Bruno-Marie Duffe iz Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj. Nekada su na mnogim mjestima u svijetu i po četiri naraštaja živjela zajedno, no budući da je tradicionalna velika obitelj uglavnom nestala, radni se odnosi drastično promijenili i time znatno povećala mobilnost ljudi, neophodno je iznaći kreativne modele postupne i individualne podrške starijima.

Potreban je što kontinuiraniji prijelaz iz vlastitoga doma na trajnu stacionarnu njegu. Pritom bi bili dobrodošli novi oblici stručne, kao i volonterske dobrosusjedske pomoći kao i nove tehnologije, od telemedicine do umjetne inteligencije. Podršku, tamo gdje je nužna, trebaju ne samo stariji već i mladi koji im pomažu, ne samo rodbina već sve više prijatelji i susjedi.

Sveta Stolica traži sveobuhvatno jačanje njegovateljskih zanimanja te istodobno upozorava na društvene i pravne tendencije da se što prije „riješi“ starih ljudi. „Nemoćnome oduzeti pravo na život znači svima, a osobito mladima, oduzeti nadu u budućnost“, ističe se u dokumentu.

Važnije od pravnih, organizacijskih ili tehničkih promjena je duboka promjena mišljenja i promjena stava o predodžbi nemoćnih starih ljudi, poručio je predsjednik Papinske akademije za život nadbiskup Vincenzo Paglia. Statistike koje pokazuju da u obiteljima od Covida 19 umire manje starijih ljudi nego u staračkim domovima, upućuju na to da su „ljubav i pažnja  najdjelotvornije cjepivo“, zaključio je nadbiskup, poručivši da “odnos prema starijima određuje stupanj civilizacije”.