Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčeva zastava Kristova Stola na MEK-u i misi s Papom u Budimpešti

Zagreb (IKA)

Misijska europska inicijativa Kristov Stol za sudjelovanje na 52. međunarodnom euharistijskom kongresu (MEK) u Budimpešti izradio je posebnu svečanu procesijsku zastavu s likom bl. kardinala Stepinca.

U prigodi sudjelovanja u euharistijskoj procesiji u subotu 11. rujna i svečanoj misi s papom Franjom u nedjelju 12. rujna inicijativa je izabrala lik bl. Stepinca, koji je 1938. godine osobno sudjelovao, zajedno s više od 2000 hrvatskih hodočasnika, također u Budimpešti na 34. međunarodnom euharistijskom kongresu, na koji je pozivao i poticao hrvatske vjernike i posebnom okružnicom: „Uz ostale katoličke narode svijeta, pozvani smo i mi Hrvati da mu se priključimo. Neka stoga oni kojima je to moguće, osobno radosno pohrle na kongres u Budimpeštu, a ostali, koji ostaju kod kuće, neka se s učesnicima kongresa duhovno ujedine… Euharistija je dar Božje ljubavi za sve narode, te kao internacionalna veza ljubavi, ujedno i jedini temelj pravoga mira na svijetu.”

Međunarodni euharistijski kongresi održavaju se od godine 1881., počevši u Francuskoj, svakih par godina, naizmjenično u različitim gradovima unutar ili izvan Europe. 

Geslo 52. MEK-a u Budimpešti je: „Svi su moji izvori u tebi” (Psalam 87, 7), a jedan od simbola je posebni misijski križ, s relikvijama drveta svetog križa i 30-ak europskih svetaca, među kojima i bl. Alojzija Stepinca, Drinskih mučenica, sv. Marka Križevčanina, i bl. Miroslava Bulešića, koji je nekoliko dana bio postavljen i u zagrebačkoj katedrali, uz Stepinčevo, 10. veljače 2020. godine. 

Grafički dizajner Petar Krešimir Ćavar  je na svečanu procesijsku zastavu Kristova Stola, uz logove euharistijskih kongresa u Budimpešti 1938., i 2021., postavio i misijski križ – te lik bl. Stepinca, s geslom „In te Domine speravi”, mađarsku i hrvatsku zastavu, te natpis: bl. Alojzije Stepinac (1898-1960), hrvatski svetac i mučenik, na hrvatskom i engleskom jeziku. 

Zastava je izrađena u tvrtki Grafomarketing, na sam blagdan Male Gospe, i dan održavanja velebne remetske procesije s Gospinim likom, kakva je posljednji puta održana za vrijeme nadbiskupa Stepinca davne 1937. godine. 

Zastavu je 9. rujna svečano blagoslovio krašićki župnik Ivan Vučak, na Stepinčevu grobu, dan uoči polaska predsjednice Kristova Stola Drine Ćavar prema Budimpešti, a taj datum se poklapa i s obljetnicom prvog dolaska sv. Ivana Pavla II. u Zagreb, 10. i 11. rujna 1994., pod Stepinčevim geslom: „U tebe se, Gospodine, uzdam”, kada se i Papa osobno pomolio na Stepinčevu grobu u zagrebačkoj katedrali. 

Putovanjem u Budimpeštu na Međunarodni euharistijski kongres i susret s papom Franjom, Kristov Stol nastavlja molitvene i hodočasničke aktivnosti vezano uz nakanu što skorije kanonizacije bl. kardinala Stepinca, poput biciklističkog hodočašća jedanaestero hrvatskih biciklista iz Marije Bistrice u Rim u listopadu 2018., kada ih je papa Franjo osobno pozdravio i čestitao na tom pothvatu.