Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo proslavljeno u Canberri

Canberra (IKA)

U crkvi Sv. Augustina u Canberri 9. veljače proslavljen je spomendan hrvatskog blaženika i mučenika Alojzija Stepinca, koji je zaštitnik Hrvatskoga katoličkog centra u Canberri.

Svečano misno slavlje predvodio je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić koji se nalazi u posjetu bosanskim franjevcima koji pastoralno djeluju u Australiji. U koncelebraciji s provincijalom bili su voditelj HKC Canberra fra Miroslav Jelić, voditelj HKC u Wollongongu fra Ivo Tadić te tajnik Provincije fra Damir Pavić.

Na misi su uz brojne župljane iz Canberre, hodočasnike iz Wollongonga, Sydneya, Melbournea i drugih australskih gradova bili i veleposlanica Republike Hrvatske u Australiji Betty Pavelić, veleposlanik Bosne i Hercegovine u Australiji Mirza Hajrić te senator u australskom parlamentu hrvatskog porijekla Zed – Zdenko Šešelj.

Provincijal Marinčić u propovijedi je posvijestio stvarnost mučeništva krvlju, ali i nutarnjeg mučeništva kada čovjek svojim životom, poput hrvatskog blaženika Stepinca, svjedoči za istinu i pravdu slijedeći vlastitu savjest tj. Božji zakon zapisan u ljudskim srcima.

Na misi je pjevao domaći župni zbor, a na poseban način je bilo lijepo vidjeti djecu i mlade, članove Hrvatskoga kulturno-umjetničkog društva „Stepinac“ iz Canberre, obučene u narodne nošnje.

Nakon mise, na platou ispred crkve gdje je 2011. godine podignut spomenik hrvatskom mučeniku Stepincu, izmoljena je molitva za njegovo proglašenje svetim, a zatim su najmlađi članovi HKUD „Stepinac“ u narodnim nošnjama odigrali jedno hrvatsko kolo.

Ključne riječi:
HKC Canberra Stepinčevo