Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo proslavljeno u Clevelandu

Cleveland (IKA)

Hrvatska katolička zajednica u Clevelandu u Sjedinjenim Američkim Državama, u nedjelju, 13. veljače svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Svetoga Pavla, proslavila je blagdan suzaštitnika blaženoga Alojzija Stepinca.

Dvije mise na taj značajni dan za hrvatsku zajednicu predvodio je i propovijedao don Ivan Bodrožić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Don Ivan je u homiliji istaknuo kako je blaženi Alojzije Stepinac jedan od najvećih sinova hrvatskoga naroda, ne samo u novijoj povijesti, nego u cijeloj njegovoj povijesti. Blaženik je bio istinska veličina i vertikala zato što je bio potpuno suobličen svojem Učitelju i Gospodinu Isusu Kristu, te je kao takav mogao i prihvatiti breme koje mu je u teškim vremenima povjerila Božja providnost.

Kardinal Stepinac uvijek je svjedočio svojem narodu kako nasljedovanje Krista nema alternative, te da je to jedini put kojim treba hoditi, ne okrećući se nazad, niti skrećući s puta ni desno ni lijevo, napomenuo je don Ivan i potom blaženoga Alojzija vjernicima prikazao kao proroka našega vremena koji je vrlo precizno znao uočiti svako bezboštvo koje se pod krinkom napretka u tim vremenima nudilo hrvatskom narodu.

S jedne je strane sa Zapada prodirala ideologija nadčovjeka, a s druge strane s Istoka ideologija savršenog društva, rekao je don Ivan i primijetio: „I jedna i druga zagovarale su svoja ostvarenja svjesno isključujući Boga, te su bile velika obmana koju je blaženi Alojzije s velikom jasnoćom i preciznošću raskrinkao. Zato je kao Božji čovjek i nama danas poticaj da odbacimo iste napasti i iskušenja u kojima se nalazi i današnje zapadno društvo koje zagovara stvaranje savršenoga društva bez Boga, kao i savršenoga čovjeka kojemu ne trebaju Božji zakoni i odredbe“.

Hrvatski narod i danas treba biti proročki narod, to jest Stepinčev narod koji proročki živi i svoju vjeru s ponosom svjedoči, zaključio je don Ivan Bodrožić.

Nakon svečane proslave u župnoj crkvi Svetoga Pavla slavlje se nastavilo prigodnim programom i svečanim ručkom u „Hrvatskom nacionalnom domu Blaženi Alojzije Stepinac” gdje je don Ivan Bodrožić održao govor u kojem je posebno istaknuo kreposti blaženikova srca koje bi trebale našem hrvatskom narodu biti znak i putokaz u ovim kriznim vremenima. U programu su recitacijama, pjevanjem, plesom i sviranjem sudjelovali djeca i mladi iz vjeronaučnih skupina „Škole hrvatskoga jezika Alojzije Stepinac“ i tamburaškog orkestra Zagreb junior tamburica.