Budi dio naše mreže
Izbornik

„Štovanje Blažene Djevice Marije u hrvatskim običajima“

Sikirevci (IKA)

Uz svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Župi sv. Nikole biskupa u Sikirevcima prigodno je održano predavanje „Štovanje Blažene Djevice Marije u hrvatskim običajima“, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Gošća predavačica bila je dr. sc. Manda Svirac, etnologinja i umirovljena profesorica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te članica Hrvatskog mariološkoga instituta Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon zajedničke molitve Anđeoskog pozdravljenja, nazočnima se obratio župnik Drago Marković, pozdravivši okupljene i gošću profesoricu Svirac, koja je Sikirevčanima od ranije poznata kao predsjednica Organizacijskoga odbora i koordinatorica programa Međunarodne smotre folklora „Susret naroda i kultura“ koja se više godina održavala i u Sikirevcima. Predstavivši ukratko znanstveno zanimanje profesorice Svirac, kojoj je najveći cilj istraživanja bila tematika kršćanske simbolike u hrvatskoj tradiciji, župnik je istaknuo: „Ovim prigodnim predavanjem koje će biti marijanski intonirano želimo razumjeti isprepletenost i prožimanje pologa naše kršćanske vjere, napose marijanskoga kulta (Marialis Cultus) te narodnoga i tradicijskoga u našem hrvatskom narodnom korpusu. Drugim riječima vrijedno će biti distingvirati pojmove tradicije, tradicijskoga i tradicionalnoga te razumjeti pojmove običaja, blagoslova, obreda te raznih oblika pučke pobožnosti koja je ponajviše kod nas vjernika marijanski oblikovana.“

U predavanju profesorica Svirac istaknula je da je baština ili tradicijska kultura ono što zapravo odlikuje skupinu ljudi, odnosno čovjeka pojedinca te označava način života, njegove svakodnevne navike i običaje koje se prenose s naraštaja na naraštaj. U tom smislu tradicija ima karakter živoga organizma u kulturi. Prožimanje narodnog i kršćanskog u našim hrvatskim razmjerima može se pratiti već gotovo četrnaest stoljeća. Ta dijakronijska dimenzija izražena je najviše kroz kalendarske običaje i prakse koji prate crkvenu liturgijsku godinu. U svakodnevici je to odnos ili obraćanje Bogu, Mariji i svetcima od ranoga jutra do kasne večeri koji su vidljivi u običajima uz rad, u svetkovanju blagdana i načinu življenja. Našem čovjeku su omiljeni Marijini blagdani i običaji vezani uz njih. Mariju se tako časti tijekom cijele godine, počevši od vremena došašća u kojima dominiraju mise zornice, posebne molitve te pjesme upućene Mariji… Koristeći se u svome predavanju prezentacijama s mnoštvom fotografija koje prikazuju autentični lik Gospe Lurdske, predavačica je kao malu uspomenu na svoju prvu pričest pokazala i uspomenu koja predstavlja Mariju kao Bezgrješno začeće, a ne primjerice kao danas očekivano lik Isusa ili hostiju, ustvrdivši iz te činjenice da je Marija ona koja uvijek vodi k Isusu.

U predavanju dr. Svirac pokazala je i primjere štovanja Gospe od Čudesa iz Oštarija u Gospićko-senjskoj biskupiji, načine štovanja Gospe Lurdske u našim hrvatskim krajevima, istaknuvši između ostalog i dugu tradiciju štovanja lika Gospe Lurdske u sikirevačkoj župi referirajući se na hodočašće župnika Paje Čačića koji je dva puta bio u Lurdu, najprije u pratnji župljanina Mije Živića – Krlavinog u kolovozu 1908. te 1909. godine na zahvalnom hodočašću uz nekolicinu župljana. Ove primjere štovanja Blažene Djevice Marije, predavačica je već ranije obradila i predstavila na održanima predavanjima na Nacionalnom mariološkom simpoziju u Oštarijama te na Međunarodnom mariološkom kongresu u Lurdu koji je bio 2008. godine organiziran o 150. obljetnici Gospinog ukazanja Bernardici u Lurdu. Na koncu predavanja uslijedilo je druženje s profesoricom te mogućnost kupnje njezine nedavno objavljene knjige „U početku bijaše riječ – Kršćanski simboli u hrvatskoj tradicijskoj kulturi“.