Budi dio naše mreže
Izbornik

Stradali crkveni objekti Požeške biskupije u olujnom nevremenu

Požega (IKA)

Nakon što je olujno nevrijeme 19. srpnja 2023. poharalo sjeverozapadne dijelove Hrvatske, napose grad Zagreb, zahvatilo je i područje Požeške biskupije, te je u nesretnom slučaju pada drveta na automobil kombi poginuo otac troje djece Stjepan Terzić u Cerničkoj Šagovini, u župi Cernik kod Nove Gradiške, i oštetio brojne objekte, među njima i crkvene.

Biskupski ordinarijat u Požegi primio je više dojava o štetama, među kojima je i ona na katedrali u Požegi,  gdje je vjetar odnio dio lima s krova u predjelu zvonika.

Na župnoj crkvi i Svetištu Gospe od Suza u Pleternici oštećen je krov, kao i na župnoj kući. Došlo je do prodiranja vode u objekte te je nastala veća materijalna šteta.

Na novogradiškoj župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i župnoj kući vjetar je također odnio crijep s krova.

U Novskoj je na crkvi bl. Alojzija Stepinca oštećen krov na nekoliko mjesta s kojih je vjetar podigao crijep.

Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu pretrpjela je štetu na krovu s kojega je vjetar odnio crijep i sljemenjake.

Najviše štete po sadašnjim informacijama pretrpjela je župa Gaj nedaleko Lipika. Nastradala je župna crkva sv. Katarine u svom krovnom dijelu kao i župna kuća, a s crkve u filijali Poljana sa zvonika je pao križ. I filijalna crkva u Marinom Selu oštećena je na nekoliko mjesta, među ostalim i konstrukcija zvonika.

Foto: Požeška biskupija // crkva bl. Alojzija Stepinca u Novskoj oštećena u nevremenu

Foto: Požeška biskupija // crkva u Marinom Selu oštećena u nevremenu

Foto: Požeška biskupija // požeška katedrala oštećena u nevremenu

Foto: Požeška biskupija // crkva u Poljani oštećena u nevremenu

Ključne riječi:
nevrijeme Požeška biskupija